25.09.2022

Правозахисники закликали Інтерпол не підтримувати політично вмотивовані переслідування в РФ

Одне з останніх рішень Комісії з контролю над файлами ІНТЕРПОЛ щодо відмови видалити з міжнародного пошуку громадянина Росії, який зазнав політично вмотивованого переслідування на батьківщині є безпосереднім порушенням прав людини, зокрема, порушенням принципів та норм захисту осіб, які шукають притулку, а також порушення статті 3 Статуту ІНТЕРПОЛу.

Про це йдеться у Зверненні на адресу Інтерполу, яке, за результатами чергової дискусії у форматі Solidarity Talks, було сформоване і підписане представниками правозахисних організацій різних країн Євразійського регіону обговорили з ініціативи Центру громадянських свобод та Міжнародної Гельсінської асоціації.

Під час дискусії, що відбулася у серпні, зокрема, обговорювалися проблеми політично вмотивованих переслідувань громадян Росії, Афганістану, Таджикистану, Узбекистану, Казахстану, Киргизстану.  

Правозахисники звернулися до Інтерполу з тим, щоб Генеральний секретаріат розгляну проблему, “створену рішенням Комісії з контролю за файлами” щодо громадянина Росії (персональні дані виключено) та “вжити заходів щодо розв’язання проблеми у дусі Загальної декларації прав людини”. 

Також у Зверненні правозахисник просять “унеможливити будь-яку можливість порушення прав людини діями ІНТЕРПОЛом”.

“Ми констатуємо, що рішення Комісії з контролю над файлами ІНТЕРПОЛу щодо (Персональні дані виключені) несе загрозу правам людини. Це рішення є показовим прикладом, оскільки містить кілька грубих порушень прав людини”, – йдеться у Зверненні. 

Правозахисники зазначають, що у цьому рішенні “Комісія відмовилася видалити з міжнародного розшуку громадянина Росії. У пункті 68 рішення Комісія заявила, що жодних думок щодо наявності політичних мотивів переслідування людини, у тому числі експертним, не можна надавати такої ж ваги, що й рішенням національних судових органів”. 

“Це означає, що ніхто ніколи не зможе довести Комісії наявність політичних мотивів кримінального переслідування. Єдиним винятком є ​​судові органи держави, яка здійснює політично вмотивоване переслідування людини. Проте, в авторитарних та неототалітарних державах країнах-членах ІНТЕРПОЛу відсутня незалежність судової влади. Суди всіх рівнів у цих країнах підпорядковані правлячим угрупованням. У разі політично мотивованого кримінального переслідування це означає, що жоден суд не визнає політичну мотивованість кримінального переслідування та не дасть справедливої ​​правової оцінки діям людини, що переслідується”, – наголосили представники правозахисних організацій у Зверненні. 

Ознайомитися з повним текстом Звернення можна на сайті ЦГС.

Назад
Попередня Наступна
buttons