23.09.2022

Росія не має уникнути покарання завдяки “правовим офшорам” на окупованих територіях, – правозахисники

Інціатива правозахисних організацій “Трибунал для Путіна” закликає не дозволити Росії уникнути відповідальності через «правові офшори» на окупованих територіях України. Про це йдеться у Заяві ініціативи, оприлюдненій напередодні.

“РФ активно використовує поняття «ЛНР» та «ДНР» для можливого уникнення відповідальності за вчинення міжнародних злочинів на цій території

Формальне підтримання їхнього штучного незалежного статусу нібито дозволяє РФ не застосовувати на цих територіях ані міжнародне право, ані законодавство України чи навіть законодавство РФ”, – зазначають правозахисники.

У Заяві також йдеться про те, що внаслідок такої діяльності РФ на окупованих територіях вчиняються численні міжнародні злочини.

“Ці злочини можна суттєво зменшити, якщо увага українського уряду, інших країн, національних та світових ЗМІ дасть Росії зрозуміти, що над окупованими територіями здійснює контроль виключно Російська Федерація, і саме вона є в повній мірі відповідальною за всі незаконні дії, що там відбуваються. Не існує ніяких окремих “ЛНР” та “ДНР” чи окремих її органів влади, в тому числі судів. Тому на цих територіях повинно застосовуватися міжнародне право, українське чи російське законодавство”, – наголошується у заяві.

Тому представники ініціативи “Трибунал для Путіна” наголошують на тому, що “за всі дії, що відбуваються на території окупованої території України”, відповідальний єдиний суб’єкт – Російська Федерація.

Тому, правозахисники, зокрема, рекомендують утриматися від самостійного використання назв «ЛНР» та «ДНР», як таких, що не відображають реальної картини управління цими територіями. 

Вони зазначають, що ці території (окуповані РФ у 2014-му році та у 2022-му – ред.) можна називати “окуповані РФ території Луганської та Донецької областей”, “російська військова окупаційна адміністрація під назвою ЛНР/ДНР”, а місцеву владу – окупаційною владою чи окупаційною адміністрацією Російської Федерації.

Назад
Попередня Наступна
buttons