01.09.2022

Суд-фарс над «азовцями» в РФ не відбувся завдяки позиції України та світу, – правозахисники

Анонсований російською владою так званий процес над бійцями «Азову» став неможливий завдяки тому, що Україна зайняла жорстку позицію, яку підтримала світова спільнота. Про це розповів виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини (УГСПЛ) Олександр Павліченко під час брифінгу «Російський неототалітаризм та його наслідки для України», організованого «Центром Громадянських Свобод (ЦГС) і Українським кризовим медіа-центром (УКМЦ).

У своїй промові на тему брифінгу, він, зокрема, зазначив, що боротьба з неототалітаризмом може бути результативною. “Анонсований на 24 серпня абсолютно незаконний фарс, так званий процес над бійцями “Азову” не відбувся, і це стало результатом жорсткої позиції як України, так і світової спільноти”, – наголосив виконавчий директор УГСПЛ.

У брифінгу також взяли участь Михайло Савва, доктор політичних наук, професор, член Експертної ради «Центру Громадянських Свобод», який виступив модератором брифінгу, Володимир Огризко, керівник Центру дослідження Росії, міністр закордонних справ України у 2007 – 2009 роках.

Головною темою дискусії стали різноманітні загрози російського неотаталітаризму як для сусідів Росії, так і для росіян.

«Росія завершила перехід до неототалітаризму. Це сталося під час військової агресії проти України, і про цей перехід переконливо свідчать ухвалені у березні 2022 року закони, які остаточно ліквідували свободу слова в РФ та створили юридичну основу для переслідувань за думки», – наголосив, зокрема, Михайло Савва.

Він також спрогнозував подальше посилення політичних репресій у РФ, на анексованих та окупованих територіях України.

«У зв’язку з цим стає дуже актуальною співпраця українських правозахисників з російськими. Ми повинні допомагати українським військовополоненим та депортованим у РФ громадянським українцям. Ми можемо зробити це лише за допомогою наших російських друзів. Українська правозахисна спільнота має хоча б намагатися допомогти росіянам, яких зараз судять за слова правди про війну в Україні, судять за те, що вони кажуть: в Україні російські військові вбивають дітей, обстрілюють житлові масиви, скоюють інші воєнні злочини», – додав член Експертної ради ЦГС.

«Багато хто з цих росіян хоче перетворити суди на інформаційні майданчики для розповіді правди про російську агресію. Їхнім адвокатам потрібні підтвердження воєнних злочинів”, – зазначив Михайло Савва.

Він також наголосив на важливості впливу на міжнародні організації, які Кремль використовує як інструмент для політичних репресій: “У березні кілька країн запропонували призупинити членство Росії в Інтерполі. Представники Інтерполу тоді пообіцяли, що кожен запит РФ про міжнародний розшук перевірятиметься на наявність політичних мотивів. Навіть якщо вони це роблять, жодної користі від таких перевірок немає. Навіть за наявності експертних підтверджень політичних мотивів Інтерпол не припиняє розшук. Ми плануємо звернутися до Інтерполу від імені правозахисних організацій, щоб припинити грубе порушення Статуту цієї організації”.

Своєю чергою, Володимир Огризко дав оцінку ідеологічній основі російського неототалітаризму: “Поняття рашизму – український винахід. Нещодавно ми провели круглий стіл із рашизму, де детально проаналізували це явище. Це і ідеологія, і практика сучасної Росії, страшна нелюдська практика”.

Зазначимо, одним із спікерів на брифінгу мав стати відомий політик Ілля Пономарьов. Але він 31 серпня брав участь у заходах, присвячених налагодженню спільної діяльності кількох організацій росіян, які розпочали збройну боротьбу з режимом Путіна як на території України, так і в Росії. Ілля через модератора передав журналістам свою головну тезу: “Для України важливо, щоб імперія не змінила в чергове свою історичну форму, а саме розпалася, перестала існувати. Імперія повинна бути демонтована і демілітаризована — тобто втратила здатність здійснювати масштабну агресію. Україні треба вже зараз підтримувати тих росіян, хто буде здійснювати це”.

Назад
Попередня Наступна
buttons