01.09.2022

Міжнародна система лежить у руїнах, як український Маріуполь, – Олександра Матвійчук

Міжнародна система миру та безпеки виявилася безпорадна в ситуації, коли Росія розпочала війну проти України. Про це голова «Центру Громадянських Свобод» (ЦГС) Олександра Матвійчук розповіла в інтерв’ю виданню Liga.net.

«Наше завдання – вижати максимум, який вона (міжнародна система миру та безпеки – ред.) може дати. А дати вона може небагато. Коли Росія є членом Радбезу ООН з правом вето – це параліч. Коли немає жодного механізму змусити Росію дотримуватись норм міжнародного права – це параліч», – зазначила вона.

“Міжнародна система лежить у руїнах, як український Маріуполь”, – наголосила Олександра Матвійчук.

В якості прикладу безпорадності та низької результативності глобальних міжнародних організацій голова ЦГС згадала діяльність Міжнародного комітету Червоного Хреста. «Згадаймо, як вони всі (міжнародні організації різного рівня – ред.) евакуювали своїх співробітників з Києва. Навіть Міжнародний комітет Червоного Хреста. Зараз ці організації працюють не на ідею, а на виконання правил та процедур. Для того, щоб допомогти людям, іноді треба їх порушити», – наголосила.

Відповідаючи на питання, що може зробити Україна з такою безпорадністю міжнародних організацій, пані Матвійчук зазначила: «Україна має будувати коаліцію з іншими країнами, які бачать цю проблему. Пояснювати, що дуже небезпечно жити у світі, де правозахисниця просить надати зброю для ЗСУ. Бо правозахисниця розуміє, що немає жодних правових механізмів, які можуть зупинити ці звірства».
Про це і не тільки докладніше читайте в інтерв’ю на сайті LIGA.net.

Назад
Попередня Наступна
buttons