06.09.2022

Понад три місяці рідні не мають інформації про броварчанина В’ячеслава Завального

Мешканець Броварів В’ячеслав Завальний був захоплений військовими РФ у березні 2022 року, в дорозі до окупованого Маріуполя, куди він вирушив, щоб забрати дружину і семирічного сина.

На жаль, дістатися до родини тоді він не зміг – у місті Пологи Запорізької області В’ячеслав потрапив у полон.

За інформацією його доньки Карини Малахової-Дячук, зараз про нього точно відомо, що він перебуває на території РФ у СІЗО міста Курськ.

Вона розповідає, 10-го березня її батько вирушив із Броварів до Маріуполя, де перебувала його дружина Наталія з семирічним сином Дмитром. Тоді Маріуполь вже окупували російські військові, місто постійно було під обстрілами.

Відомо також, що біля Запоріжжя В’ячеслав до 21-го березня чекав на «зелений коридор», який так і не був організований. Також відомо, що 22-го березня броварчанин проїхав Оріхів, щоб потім, у Пологах натрапити на російський блокпост.

«Звідти він набрав Наталії, повідомив, що його затримали росіяни до з’ясування обставин та сказав самостійно вибиратися з Маріуполя. Це був останній дзвінок від тата…», – розповідає Карина Малахова-Дячук.

Тоді, відразу після цього дзвінка, родина Завального взялася за його пошуки. Після низки публікацій у ЗМІ, їм вдалося вийти на чоловіка, який перебував із В’ячеславом Завальним в одному СІЗО.

«Ми зв’язалися з цим чоловіком та з’ясували, він справді перебував зі батьком у Курську в СІЗО-1. Його, як і тата, взяли в полон у Пологах, але він згодом потрапив під обмін та повернувся в Україну», – розповідає Карина.

«Чоловік повідомив, що він бачив мого тата живим, хоч і були синці», – переказує Карина розмову з людиною, яка повідомила їй про батька.

Наприкінці липня вона зареєструвала петицію на сайті президента України з вимогою до очільника держави вжити дієвих заходів щодо звільнення величезної кількості цивільних заручників, яких захопила російська влада, ігноруючи вимоги Женевської конвенції про захист цивільного населення, порушуючи права людини.

Вже понад три місяці про В’ячеслава Завального немає жодної інформації.

На звістку про В’ячеслава чекає його родина: донька Карина, дружина Наталія, яка разом з семирічним сином таки змогла вирватися з окупованого Маріуполя і змогла виїхати за кордон.

«Я не маю жодної інформації: на якій підставі їх вивезли взагалі на територію Росії і на якій підставі його затримали? – обурюється дружина В’ячеслава Завального Наталя Таращук.

«Ну, я розумію. Тобто де-факто це набір обмінного фонду, так? Так. Тобто це я розумію головою. Але де-юре ми не знаємо підстав. Тобто, я думаю, де-юре там взагалі немає. Якщо адвокати потраплять до них і якщо вони їх побачать, ну, скажімо, Славика, буде вже зрозуміло, що він точно живий. Можливо, якась допомога йому потрібна буде, можливо, хоча б якась інформація з приводу, за що і на скільки? Як довго його там триматимуть? Вони чекають на обмін чи його вже в чомусь звинувачують? Ми не знаємо, ми не маємо інформації», – наголосила Наталія.

Нагадаємо про флешмоб ініціативи “Центру Громадянських Свобод “Prisoners Voice – #ReturnThemHome #PrisonersVoice

Поширюйте історію В’ячеслава, інших полонених на своїх сторінках в соцмережах.

Щоб підтримати флешмоб треба зробити лише три прості кроки:

1) Оберіть історію когось із тих, хто знаходиться в російському полоні, https://cutt.ly/returnthemhome.

Заходьте за цим посиланням щодня, і обирайте інші історії, ми будемо постійно їх додавати.

2) Викладіть цю історію з фото у власних соцмережах (інстаграм, фейсбук, твіттер, ТікТок) додаючи хештеги #ReturnThemHome #PrisonersVoice

3) Тегніть під фото такі організації, як-от United Nations International Committee of the Red Cross, OSCE – The Organization for Security and Co-operation in Europe та представників влади іноземних країн. Наприклад президента, прем’єра, та омбудсмена країни у якій ви живете.

Контакти Карини Малахової-Дячук: тел. +380932924124

Назад
Попередня Наступна
buttons