02.06.2023

Як самостійно перевірити своє укриття? Інструкція від ОЗОНу

Перевірка укриттів має базуватися на Вимогах щодо утримання та експлуатації захисних споруд цивільного захисту, затверджених Наказом Міністерства внутрішніх справ України від 09 липня 2018 року №579. Ці Вимоги чітко описують різні аспекти утримання, експлуатації та стану укриттів, а також приладів та комунікацій всередині.

Для щоденного захисту нам важливо оцінити ДОСТУПНІСТЬ та БАЗОВУ ЯКІСТЬ укриттів.

Доступність – це можливість потрапити в укриття під час тривоги для будь-кого.

  • Перевірте, чи позначка укриття на онлайн-мапі збігається з фактичним розташуванням укриття. Якщо на мапі вказаний вхід з іншого боку будинку чи підʼїзду – обовʼязково зафіксуйте інформацію і зробіть фото. 
  • Прямуючи до укриття зверніть увагу, чи є вказівні знаки, що ведуть у напрямку укриття (фото і відео докази тут теж потрібні). 
  • Підхід до укриття має бути відкритий. Важливо, що ніякий шлагбаум, огорожа, ворота чи місцевий житель не мають бути на заваді підходу до укриття. Переконайтеся, що ви вільно можете потрапити до дверей укриття. 
  • Перевірте чи вхід відкритий. Якщо закритий – то знайдіть інформацію про контакти відповідальної особи (має бути табличка поруч) та зателефонуйте, аби дізнатися, чи укриття можуть відкрити.

Базова якість – внутрішні особливості укриття, які дозволяють комфортно та безпечно почуватися всередині під час тривалої тривоги.

  • Перевірте чи є справне електропостачання: знайдіть вмикач світла та скористайтеся. УВАГА: якщо провід чи вмикач виглядає небезпечно, зі слідами горілості чи плавлення матеріалів – не ризикуйте, а зафіксуйте ситуацію на фото чи відео. 
  • Перевірте, чи в укритті є вентиляція повітря: вона може бути як механічна, так і природного типу (коли з укриття виходять на зовні люки, що забезпечують рух повітря). Якщо ви зайшли в укриття і відчули важке затхле повітря з різкими запахами — вентиляція не працює. 
  • Переконайтеся, чи є в укритті справна каналізація (туалет, рукомийник). 
  • Перевірте, чи наявний запас питної води, або ж чи є водопостачання. 
  • Зафіксуйте на фото чи відео наявність місць для сидіння.

Опрацювавши ці 9 пунктів, ви перевірили доступність та базову якість укриттів. Тепер з цими даними ви можете звернутися на гарячу лінію чи пошту районної державної адміністрації у вашому місті. Вони зафіксують звернення та будуть працювати з балансоутримувачем укриття, аби покращити ситуацію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Назад
Попередня Наступна
buttons