17.08.2020

В ООН визнали шатдаун у Білорусі і відреагували на звернення правозахисників

Через три дні після звернення групи правозахисних організацій Спецдоповідачі ООН заявили, що відключення інтернету в Білорусі «явно переслідує політичну мету –  придушити право людей на доступ до інформації та комунікації під час зростаючих протестів».  На думку представників ООН, «ці дії за своєю суттю не відповідають і несумісні зі свободою вираження поглядів».

 

В ООН також «висловили стурбованість» у зв’язку із затриманнями і арештами блогерів і журналістів, і розкритикували владу Білорусі за насильство з боку поліції щодо мирних демонстрантів.

 

 «Ми закликаємо міжнародну спільноту посилити тиск на уряд Білорусі, щоб він припинив жорстокі напади на своїх громадян, які реалізують свої основні права. Ми закликаємо до повної поваги прав людини і до відповідальності за насильство проти протестувальників», – сказано в заяві експертів ООН.

 

Нагадаємо, цього тижня 68 національних та міжнародних правозахисних організацій звернулися до Спецдоповідачів ООН у зв’язку з шатдауном в Білорусі.  Правозахисники рекомендували уряду утримуватися від розширення практики втручання в право на свободу вираження поглядів в інтернеті і дотримуватися міжнародно-правової заборони на довільне відключення інтернету. Пізніше влада Білорусі стала відновлювати доступ до інтернету.

Назад
Попередня Наступна
buttons