18.06.2022

Влада РФ фабрикує щонайменше 200 кримінальних справ проти українців за «воєнні злочини», – правозахисники РФ

Російська влада планує провести щонайменше 200 показових кримінальних процесів проти українців, зокрема, і військовополонених, за звинуваченнями у воєнних злочинах. Таку інформацію координатора російського інформаційного ресурсу gulagu.net Володимира Осєчкіна, оприлюднив український правозахисник, член експертної ради Центру Громадянських Свобод, Михайло Савва від експертної дискусії Solidarity Talks у Київській школі прав людини та демократії.

Так, російські правозахисники мають інформацію про те, що російська влада має план провести щонайменше 200 кримінальних процесів за звинуваченням українців, зокрема військовополонених, у воєнних злочинах.

«Людей, які обрані за підсумками фільтрації для участі у таких процесах, поміщають у СІЗО Росії. Це Москва, Санкт-Петербург, Ростов-на-Дону, Таганрог», – повідомив Михайло Савва.

Він також розповів про те, що до цих СІЗО з інших місць ув’язнення підвозять так звані прес-бригади засуджених та підслідних. Можливо, їх використовуватимуть для тиску на українців. «Становище цих людей, вже призначених жертвами, – окрема проблема, якою потрібно займатися», – наголосив експерт.

Він також розповів, що українці, які у РФ на волі, також мають серйозні проблеми. Українські сім-карти та банківські картки в РФ не працюють. Іноді люди не мають закордонних паспортів, часто не мають коштів для виїзду з Росії.

Додамо, головною метою експертних дискусій Solidarity Talks – є знаходження спільних алгоритмів дій правозахисників різних країн, зокрема, формати спільних дій щодо допомоги українцям, які опинилися під час війни в Росії.

Назад
Попередня Наступна
buttons