18.06.2022

В середньому до РФ силою щодня вивозять 7-10 тис. українців, – Михайло Савва

Російська окупаційна влада вивозить на територію РФ щодня в середньому до 7-10 тисяч людей з України. Про це повідомив член Експертної ради Центру Громадянських Свобод, правозахисник, Михайло Савва під час експертної дискусії Solidarity Talks у Київській школі прав людини та демократії.

«З початку війни в РФ було переселено, за даними російської сторони, близько 1,3 млн людей. Російська влада називає це евакуацією з небезпечних районів. Однак немає точних даних про те, скільки українців було переміщено без їхньої згоди», – наголосив він.

Михайло Савва навів дані голови комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Верховної Ради України Микити Потураєва, який у квітні повідомляв про 500 тисяч таких вимушених переселенців до РФ.

Правозахисник також нагадав, що Женевські конвенції 1949 року забороняють масове насильницьке переміщення цивільних осіб під час конфлікту на територію держави, що є окупантом.

«Таке переміщення людей кваліфікується як воєнний злочин. Втім, російська влада заперечує насильницький характер переміщення людей», – додав він.

Варто додати, щонайменше 200 тисяч із цих переселенців мають російські паспорти. Це мешканці окупованих з 2014 року територій України.

«Багато українців опиняються в РФ через те, що вони не мали можливості виїхати на територію, контрольовану владою України. Російські військові не відкривали гуманітарні коридори у цьому напрямку», – наголошує правозахисник.

Під час дискусії також були обговорені питання незаконних фільтраційних таборів, які росіяни влаштували на окупованих територіях України. Вже зафіксована інформація про те, що люди, які не «проходять фільтрацію», потрапляють до російських СІЗО, а також різних місць утримання на окупованій території України, де їх утримують і використовують для отримання свідчень про «злочини української влади проти мешканців Донбасу».

Додамо, головною метою експертних дискусій Solidarity Talks – є знаходження спільних алгоритмів дій правозахисників різних країн, зокрема, формати спільних дій щодо допомоги українцям, які опинилися під час війни в Росії.

Назад
Попередня Наступна
buttons