12.03.2024

«ЄС зазнає краху без України». Роман Неколяк про геополітичні наслідки війни та виклики для прав людини

Координатор з міжнародної взаємодії Центру громадянських свобод  Роман Неколяк дав інтерв’ю для американського блогу The Good Men Project. Там він проаналізував стратегії та тактики, що застосовувалися під час Першої та Другої світових воєн, наголошуючи на адаптивному характері збройних сил у відповідь на технологічний прогрес. Також розповів про сучасну війну, наслідки диджиталізації, дезінформаційних кампаній та розмивання правових режимів у зонах конфліктів.

Інтерв’ю з Романом зачіпає критичні питання щодо адекватності міжнародного гуманітарного права (МГП) у розв’язанні проблем сучасних конфліктів. Розмова заглиблюється у складнощі гібридної війни та виклики, пов’язані із застосуванням новітніх видів озброєння, зокрема касетних боєприпасів і безпілотників. Крім того, в інтерв’ю висвітлюється роль документації у притягненні до відповідальності за порушення прав людини. Підкреслюється важливість дотримання міжнародних стандартів і керівних принципів роботи документатора.

Також в матеріалі розмірковують про правові наслідки конфліктів, значення міжнародного співробітництва та ратифікації правових рамок (Римського статуту МКС) у просуванні правосуддя та запобіганні безкарності, роль організацій громадянського суспільства в захисті прав людини. Звичайно, головна тема розмови — російське вторгнення в Україну та його ширші наслідки для міжнародних відносин, прав людини та майбутнього Європи.

«Майбутнє Європи залежить від її східних кордонів, де розгортається боротьба між несумісними системами — демократії проти авторитаризму, індивідуалізму проти тоталітаризму. Якщо Перша світова війна зруйнувала імперії, а Друга світова війна стала втіленням крайнього націоналізму, успіх ЄС полягає в інтеграції колишніх імперських уламків у найбільшу економіку світу та найважливіший бастіон демократії. ЄС зазнає краху без України», — зазначає Роман. 

Читайте повне інтерв’ю за покликанням.

Назад
Попередня Наступна
buttons