11.03.2024

«Подякувала за сміливість в порушенні політичного табу щодо допомоги Україні військом». Олександра Матвійчук зустрілась з президентом Франції та президенткою Національної Асамблеї країни

Під час свого візиту до столиці Франції 6-7 березня, голова Центру громадянських свобод Олександра Матвійчук зокрема провела неформальну розмову з Емануелем Макроном в межах його зустрічі з жінками-президентками та головами парламентів різних країн. Говорили про стан українців в умовах війни, що триває 10 років, і про підтримку Франції.

Олександра прибула до Парижу, щоб взяти участь в Саміті з пані Яєль Браун-Піве, президенткою Національної Асамблеї Франції. Саміт був присвячений правам жінок, цінності рівності й демократії по всьому світу. Щоб сприяти активній феміністичній парламентській дипломатії, Браун-Піве поставила собі за мету зібрати всіх спікерів національних асамблей у Парижі, щоб підтвердити їхню сильну прив’язаність до прав жінок та обмінятися досвідом та спільними діями.

«Я подякувала президенту Франції за сміливість в порушенні політичного табу щодо допомоги Україні військом, і зусилля, які він докладає для формування такої коаліції. Згадала про запит на справедливість і конфіскацію заморожених російських активів. Емануель Макрон розказав про підтримку, яку надає Франція. Також його цікавило, як ми, українці, переживаємо війну, в якій опинились і живемо вже понад 10 років», – ділиться Олександра Матвійчук.

Під час заходу Олександра виступила зі вступною промовою, нагадавши про 64 тисячі українок, які нині боронять демократію й свободу в лавах Збройних сил України. Також правозахисниця говорила про жінок, які під час війни займаються волонтерством, документуванням воєнних злочинів, культурною дипломатією тощо в умовах постійних бойових дій та небезпеки обстрілів по всій території України. Крім того, з вітальним відео до учасниць саміту звернулась членкиня Палати представників і колишня спікерка Палати, Ненсі Пелосі.

В межах цієї поїздки Олександра Матвійчук зокрема поспілкувалась з провідним французьким мовником France 24. Інтерв’ю можна переглянути за покликанням.

Назад
Попередня Наступна
buttons