08.03.2024

«Демократичні країни мають підтримувати одна одну ще сильніше», – Олександра Матвійчук під час зібрання Нобелівських лавреатів в Брюсселі

5 березня в Брюсселі відбулась конференція «Факт і фікція: майбутнє демократії», яка об’єднала лавреатів Нобелівської премії, експертів та дослідників. Захід відбувся в межах Тижня Нобелівського Діалогу, який проходить у Швеції з 2012 року у день перед урочистим врученням Нобелівських премій. Спікеркою зокрема стала голова Центру громадянських свобод Олександра Матвійчук.

Крім Олександри, на конференції були: журналістка Марія Ресса, відзначена премією у 2021 році за лідерство в боротьбі за свободу преси на Філіппінах; Бен Ферінга, який отримав премію в галузі хімії 2016 року; Сер Пол Нурс з медичною премією 2001 року. Також до дискусії про вплив штучного інтелекту на науку, суспільство та демократію долучилась віцепрезидентка Комісії Вєра Йоурова та співзасновник та генеральний директор Google DeepMind Деміс Хасабіс.

Голова Центру громадянських свобод взяла участь у публічному діалозі про наративи й маніпуляції в повідомленнях, які мають дуже високу ціну особливо під час війни. Олександра говорила про те, що 2024 рік стане ще одним випробуванням не лише для України, а й для демократії у всьому світі. 

«Майже половина планети вирушить на виборчі дільниці, проте важливо визнати, що 80% її населення проживає в країнах, які є або не вільними, або частково вільними. Де вибори — це скоріше фасад, ніж справжній демократичний процес», — зазначає Олександра.

Правозахисниця наголосила, що в часи, коли Китай, Іран та інші авторитарні країни поставляють в Росію необхідні технології, тим самим формуючи єдину мережу підтримки авторитарних режимів, демократичні країни мають підтримувати одна одну ще сильніше.

Назад
Попередня Наступна
buttons