08.03.2022

Як жителям окупованих територій уникнути призову до армії РФ – пам’ятка

Багато жителів у окупованого Криму та захоплених частин Донецької та Луганської областей зіткнулися з тим, що їх незаконно та насильно призивають до армії РФ і посилають на війну .

Що робити в цьому випадку? Наші колеги зі ZMINA підготували пам’ятку для мешканців окупованих територій.

ВАЖЛИВО

Усі жителі тимчасово окупованих територій Криму , Донецької та Луганської областей за законодавством України є громадянами України ( навіть якщо ви змушені були взяти незаконний паспорт РФ)!

Якщо вас змусили вступити до лав збройних сил РФ чи афілійованих із нею незаконних озброєних формувань, Україна вас вважатиме жертвами військових злочинів Росії .

Винні за ці дії понесуть кримінальну відповідальність за статтею 438 КК України (10-15 років позбавлення свободи ) у судах України, або у Міжнародному кримінальному суді за порушення за статтею 8-2(b) xv Римського статуту .

Що робити?

1. Саботуйте службу у військах агресора.

Уникайте отримання повісток та дзвінків з окупаційних “військкоматів”

Змініть свій номер телефону або тимчасово припиніть його використання

Тимчасово змініть місце проживання і не повідомляйте про нього в будь-який спосіб

Якщо з вами все ж таки вийшли на зв’язок, не відмовляйтеся прямо від виконання “військового обов’язку”, а обґрунтуйте причини, чому ви не можете служити. Перелік причин тут.

2. Якщо вас таки мобілізували.

Як тільки ви потрапите на підконтрольну територію України (зустрінетеся з українською армією), за першої ж можливості здавайтеся в полон і повідомляйте, що ви громадянин України з території Криму, Донецької та Луганської областей (навіть якщо у вас при собі немає підтверджуючих документів , ми встановимо це). Тоді ви залишитеся для України лише жертвами військового злочину і зможете пізніше безпечно повернутися додому живими.

Не виконуйте незаконних наказів, не стріляйте у мирне населення та цивільні об’єкти. Якщо ви це зробите, такі дії будуть кваліфіковані як злочини без термінів давності і рано чи пізно вам за це доведеться відповісти перед судом.

***

P.S. Якщо ж ви добровільно приєднуєтеся до збройних сил РФ і берете участь у війні з Україною, така участь буде розглядатися як злочин за національним законодавством України – до 15 років позбавлення свободи. Якщо ви обіймаєте командну посаду, будьте готові відповідати у Міжнародному кримінальному суді (Гаага).

ZMINA просить поширити цю пам’ятку серед громадян України на окупованих територіях.

Назад
Попередня Наступна
buttons