09.03.2022

Лауреати премії Сахарова виступають проти війни в Україні

European Union — International Mediation Institute

24-02-2022: У міру розгортання російського військового вторгнення в Україну лауреати премії Сахарова висловлюються на підтримку України. Олексій Навальний (2021) закликає людей у ​​Росії та Білорусі демонструвати та “протистояти війні, де б ви не були”. Меморіал (2009) вимагає негайного припинення військових дій і вважає, що ця війна є злочином проти миру і людства. У відкритому листі до Генерального секретаря ООН, який ми публікуємо далі, Насрін Сотуде (2012) щиро закликає “покласти край цьому відкритому акту агресії”. Малала Юсуфзай (2013) закликає Росію “негайно припинити атаку на Україну”. Так само Надя Мурад (2016) у твіті стверджує, що “з досвіду знає, хто найбільше страждає від конфлікту”. Демократична опозиція в Білорусі (2020) звернулася до соціальних мереж, щоб засудити війну. Після виступу проти колаборації та участі білоруського режиму в жорстокому нападі Росії на Україну, Святлана Ціхановська (2020) оголосила про створення уряду в еміграції.

Парламент відповів на агресію Росії проти України

01-03-2022: Резолюція Європарламенту “найрішуче засуджує незаконну, неспровоковану та невиправдану військову агресію Російської Федерації проти України та вторгнення в неї, а також залучення Білорусі до цієї агресії”. Парламент вимагає від Росії негайно припинити всі військові дії в Україні та беззастережно вивести свої сили.

Остаточний вибір Олега Сенцова

Український режисер і лауреат премії Сахарова 2018 року Олег Сенцов (2018) перш ніж вступити до українських військ приєднався до заклику до миру провідних діячів української культурної та наукової спільноти. Свої мотиви він пояснює у відео. Пряма мова: “Ми захищаємось від агресії, яка намагається знищити нашу незалежність, нашу країну, наш народ”, – сказав він, додавши: “Ми виграємо цю війну, тому що у нас немає іншого виходу”. Сенцов отримав премію Сахарова за мужність протистояти незаконній окупації Росією його рідного Криму. Ще у 2019 році, виступаючи перед Європейським парламентом про звільнення з в’язниці, він наполягав на тому, що президенту Путіну не можна довіряти.

Раїф Бадаві – рахуючи дні ….

28-02-2022: Після десяти років ув’язнення лауреат премії Сахарова 2015 року Раїф Бадаві мав бути звільнений до кінця лютого. Лауреат премії Сахарова 2005 року “Репортери без кордонів” Крістоф Делуар обурився тим, що Раїф все ще утримується у в’язниці. Але все ж є підстави сподіватися, що його звільнення може здійснитися в березні. Однак, якщо це звільнення підтвердиться, це не означає повну свободу для Раїфа, вердикт якого передбачає 10-річну заборону на поїздки та штраф у розмірі мільйона саудівських ріалів.

Президент ЄП зустрівся з кубинськими лауреатами премії Сахарова

02-03-2022: Лауреати премії Сахарова Гільєрмо Фаріньяс (2010) і Берта Буено (Ліди в білому, 2004) відвідали Брюссель, щоб виступити за ефективніші дії ЄС у просуванні прав людини на Кубі. На зустрічі з президентом ЄП Робертою Метсолою, кількома членами Європейського парламенту та Європейською службою зовнішніх справ кубинські лауреати, які вдома зазнають постійних переслідувань через свою невтомну роботу за права людини, наполягали на необхідності посилення зв’язку між інституціями ЄС і кубинським громадянським суспільством. 

Навального чекає черговий незаконний суд

24-02-2022: Лідер російської опозиції та лауреат премії Сахарова 2021 року Олексій Навальний чекає новий суд, який може додати ще 15 років до його нинішніх 3,5 років ув’язнення. Навального звинувачують в екстремізмі та створенні свого антикорупційного фонду з метою розкрадання пожертвувань людей, у тому числі до $35,000 доларів від чотирьох осіб, які свідчили проти нього. У колонії, де утримують Навального, відбуваються судові засідання над ним. Навальний та його адвокати розкритикували суд за відсутність доступу до ЗМІ. Вони вважають, що процес було свідомо заплановано на збіг із війною в Україні, щоб відвернути увагу від його справи. Вирок очікується до середини березня.

Дні афганських жінок

01-02-2022: Звертаючи увагу на долю жінок і дівчат в Афганістані після захоплення країни талібами, дводенні політичні дебати, виступи у ЗМІ, молодіжні семінари, перфоменси та художні виставки в Європейському парламенті підкреслили різкий відкат ситуації в гіршу сторону. Побудовані на основі свідчень фіналісток премії Сахарова 2021 року «Афганські жінки», Дні афганських жінок зібрали високопоставлених учасників, включаючи президента ЄП Роберту Метсолу, спеціального представника Управління Верховного комісара ООН у справах біженців ООН Анджеліну Джолі та заступника генерального секретаря ООН Аміну Мохамед. Натисніть тут, щоб дізнатися більше.

Замовчування через Олімпійські ігри 2022 року в Пекіні

03-02-2022: У момент, призначений для того, щоб світ об’єднався в дружньому спортивному змаганні, китайський уряд продовжує цензурувати активістів. Протягом того, що Пекін вважає “політично чутливим періодом”, активістів, таких як лауреата премії Сахарова 2008 року Ху Цзя, закривали вдома, залякували й забороняли використовувати WeChat, щоб запобігти будь-якій критиці в китайських мережах Зимових Олімпійських ігор. Яку критику ви можете запитати? Ну, можливо, про мільйони уйгурів, які досі утримуються в таборах для інтернованих, включаючи лауреата премії Сахарова 2019 року Ільхама Тохті, чи репресії щодо свободи преси та ЗМІ в Гонконзі, чи безперервні переслідування тибетці.

Невідкладні резолюції ЄП: Філіппіни, Іран та Буркіна-Фасо

17-02-2022: Філіппіни, Іран та Буркіна-Фасо були розглянуті в лютневих резолюціях щодо прав людини. Парламент рішуче засудив тисячі позасудових вбивств та інші серйозні порушення прав людини, пов’язані з “війною з наркоторгівлею” президента Дутерте на Філіппінах. Він також засудив будь-яке залякування та насильство проти правозахисників, журналістів, які прагнуть викрити звинувачення в таких зловживаннях. Європарламент закликав філіппінську владу припинити “червоні мітки” організацій та окремих осіб, таких як профспілки, правозахисники та представники ЗМІ. Більше того, євродепутати закликали уряд Ірану негайно ввести мораторій на застосування смертної кари як крок до її скасування та пом’якшити всі смертні вироки. Іран має найбільшу в світі кількість страт на душу населення. Також Парламент засудив переворот, здійснений 24 січня збройними силами проти демократично обраного уряду Буркіна-Фасо. У ньому підкреслювалося, що термінове повернення до конституційного ладу є обов’язковим, включаючи негайне повернення до цивільного уряду.

* * *

Його Високоповажність пан Антоніу Гутерріш

Генеральний секретар

Організація Об’єднаних Націй

Нью-Йорк, NY 10017

Ваше Високоповажносте,

В останні кілька днів весь світ став свідком російської військової агресії проти України,  суверенної держави, яка здобула повну незалежність відповідно до норм міжнародного права майже тридцять років тому, в 1991 році. Україна змогла протиставити цій агресії достойний спротив. Будучи далекими від того, щоб бути тихо розчавленими чоботами агресорів, українці самим фактом свого спротиву закликають світ поспішити встати на допомогу та захист. Як жінка яка жила в країні, яка 8 років потерпала від війни, я можу уявити страх та травматичність, які завдають ці неприкриті акти агресії та війни проти беззахисних цивільних і хочу виразити свій жах з приводу такого безсовісного порушення норм. Це війна між демократією та диктатурою але, на щастя, народ України не один у цій боротьбі – весь світ у своєму великому занепокоєнні спішить на допомогу Україні.

У цій війні люди, які протестують у Росії також платять ціну через вороже до них ставлення, їх атакують, а такі люди як Олексій Навальний, який є визнаним лідером протестувальників перебувають у тюрмі. Водночас у колективній пам’яті закарбувалося як “залізна воля” Гітлера була зламана колективною волею світової суспільної думки.

Я чула ваші достойні поваги публічні ствердження думок “в ім’я людяності” на початку Путінської атаки і вважаю це одними з найбільш достойних ваших заяв. На жаль, агресор не дослухався до вас. Росіяни не беруть до уваги благородство, свободу та любов незалежного духу українського народу та світу.

Як і мільйони інших людей по всьому світу я також шокована цим вульгарним актом агресії. Я стою за солідарність та підтримку народу України і заявляю що світовий мир та без протистояння російській агресії та підтримки українців є позбавленим сенсу. Таким чином, я прошу вашу Високоповажність застосувати всі інструменти та ресурси на рівні міжнародних відносин, які є у вашому розпорядженні для того щоб покласти край цьому неприкритому акту агресії.

З надією на закінчення всіх війн.

Насрін Сотоудех

Тегеран, Іран

Назад
Попередня Наступна
buttons