12.04.2024

«Винні у воєнних злочинах мають відповісти». Олександра Романцова для люксембурзького видання RTL

Виконавча директорка Центру громадянських свобод Олександра Романцова розповіла виданню з Люксембурга RTL про документування воєнних злочинів РФ. Зокрема, як обробляють інформацію та забезпечують захист доказів. А також наголосила, що головний пріоритет Центру громадянських свобод — винні у воєнних злочинах мають відповісти.

Олександра розповідає, що з новими технологіями робота над документуванням воєнних злочинів РФ пришвидшилася, але їх все ще забагато. Проте завдяки свідченням очевидців і роботі правозахисників та волонтерів є шанс притягнути винних до відповідальності. 

«Сьогодні за ситуацією в Україні можна стежити в інтернеті в будь-який час. У людей є смартфони. Практично все, що відбувається під час цієї війни між Росією та Україною, знімається. Воєнні злочини також задокументовані. Генеральна прокуратура зокрема може працювати з нашими базами.

Міжнародний суд буде мати справу з великою рибою, як президент Путін і його оточення. Вони не зосереджуються на середньому керівництві російської армії чи конкретних солдатах. Для нас, однак, дуже важливо, щоб зокрема вони несли покарання», — каже Олександра.

Назад
Попередня Наступна
buttons