12.04.2024

Допоки всі громадяни України не будуть звільнені без умов та обмінів. У Празі відбувся закритий показ фільму «Голос Вікторії: щоденник викраденої вчительки»

10 квітня у Празі, Чехія відбувся закритий показ фільму «Голос Вікторії: щоденник викраденої вчительки». Він є частиною міжнародної інформаційно-адвокаційної кампанії «Звільнити без умов та обмінів». Стрічка присвячена Вікторії Андруші, вчительці математики та інформатики, яку викрали російські військові. 

25 березня 2022 року Вікторію Андрушу викрали з дому в Старому Бикові Чернігівської області. У її телефоні окупанти знайшли повідомлення про переміщення російської техніки. Безстрашна вчителька пів року провела в СІЗО. Весь цей час її намагалися зламати морально, знущалися фізично, погрожували обрізати волосся, постійно цькували. 29 вересня Вікторію та ще двох цивільних жінок звільнили, зокрема завдяки широкому розголосу. Цей документальний фільм розповідає про життя Вікторії: до, під час і після полону. 

З вітальним словом виступила керівниця центру HUB Nusle від організації Празький Майдан Людмила Коросташевич, яка наголосила про необхідність показувати та говорити для чеської аудиторії про наслідки російського вторгнення. А також нагадувати про щоденні втрати людських життів та важливість допомоги українській армії, яка бореться на своїй землі за свої міста. 

«Дякуємо усій команді яка працювала над цим фільмом – ваша справа цінна та необхідна», — зазначила Людмила. 

Анна Трушова, режисерка стрічки, записала відеозвернення до глядачів та розповіла про історію створення фільму та важливість цієї теми. Після показу фільму відбулась дискусія з експертом Центру громадянських свобод, доктором політичних наук – Михайлом Саввою.

«Практика рф щодо насильницьких зникнень триває і розширюється, люди на окупованих територіях зникають щоденно. Ми маємо продовжувати надавати розголосу про тих, хто перебуває у російському полоні, допоки всі громадяни України не будуть звільнені без умов та обмінів», — каже модераторка заходу та координаторка регіональної взаємодії Центру громадянських свобод Сергіна Тарнавська.

Захід пройшов у співпраці з центром HUB Nusle від організації Празький Майдан. Метою кампанії «Звільнення без умов та обмінів» є об’єднання зусиль усієї міжнародної спільноти для звільнення мирних в’язнів внаслідок російської агресії на території України.

Назад
Попередня Наступна
buttons