11.04.2024

Попри низьку активність молоді та безпекові ризики. Іванна Мальчевська провела тренінги щодо моніторингу у Миколаєві та Одесі

Менеджерка проєктів та координаторка групи громадського моніторингу ОЗОН від Центру громадянських свобод Іванна Мальчевська побувала 5 квітня у Миколаєві, а 6-7-го — в Одесі. Так вона провела навчальний тренінг «Стандарти роботи поліції на мирному зібранні».

У Миколаєві Іванна Мальчевська розповіла молодим та активним людям, які вже сьогодні готуються до викликів, основи моніторингу. Як поліція має поводитися на акціях? На що вона має право, а на що — ні? Які особливості роботи правоохоронців на мітингах у воєнний час? І головне — чому важливо стежити за дотриманням норм? Окрім тренінгу вдалося познайомитися та налагодити контакт із відділенням молодіжної політики Миколаївської міської ради, а також відділом регіонального розвитку міста.

«Під час цього відрядження ми стикнулися та поговорили про проблему низької активності молоді у місті. Цю проблему також фіксує і департамент молодіжної політики, які коментують, що в середньому у місті 30-40 активних людей, які перетинаються та відвідують більшість заходів. Це може бути повʼязано із безпековими ризиками життя у місті, оскільки воно знаходиться менше як за 70 км від Херсону», — розповідає Іванна Мальчевська.

В Одесі 7 квітня біля ОДА відбувалася акція, присвячена питанню виділення більшої суми коштів для ЗСУ та боротьбі з корупцією. 6 молодих людей взяли участь у моніторингу, за результатами якого тепер готують звіт. ОЗОН проводив в Одесі вже двічі кампанію моніторингу укриттів і продовжить цю роботу. Але наразі у місті складна ситуація — бувають вибухи без тривоги, що свідчить про високі безпекові ризики.

«Загалом, в результаті цього регіонального відрядження нам вдалося побудувати групу моніторингу поліції в Одесі — це супер. Там ми на наступний день після вийшли в поле і промоніторили акцію про використання бюджетних коштів на допомогу ЗСУ. Нас радо зустріли і поліція, і учасники зібрання. Після моніторингу ми мали гарну розмову з поліціянтом діалогу, де проговорили особливості акцій в Одесі і можливі наступні великі події, де важлива присутність ОЗОНу», — зазначає Іванна.

ОЗОН — це ініціатива Центру громадянських свобод, яка здійснює громадський контроль за діяльністю правоохоронних органів, судів, місцевого самоврядування у різних регіонах України. Ініціатива об’єднує різних людей незалежно від наявності юридичних знань чи спеціального досвіду. 

Назад
Попередня Наступна
buttons