12.04.2024

Велика Палата Верховного Суду визначила, які критерії має суб’єкт злочину за ст. 437 КК. До уваги взяли висновки ініціативи «Трибунал для Путіна»

Велика Палата Верховного Суду (ВП ВС) розглянула кримінальне провадження за касаційними скаргами захисників двох осіб, засуджених за вчинення злочинів одразу за кількома статтями Кримінального Кодексу України. Зокрема за сприяння ініціативи «Трибунал для Путіна», ВП ВС визначила критерії суб’єкта злочину за ст. 437 КК — щодо планування, підготовки, розв’язування та ведення агресивної війни.

Постанова Великої Палати Верховного Суду є важливим кроком у подолання суперечливої практики українських судів стосовно того, хто є суб’єктом злочину агресії за законодавством України. Така непослідовність виглядала вкрай погано у світлі того, що згідно з Міжнародним правом злочин агресії беззаперечно вважався та вважається лідерським злочином, за який повинні відповідати найвищі військово-політичні керівники держави-агресора. У постанові питання про суб’єкта цього злочину розв’язане в спосіб, який близький до міжнародного права. Втім, заради справедливості, слід визнати, що повної тотожності у визначенні суб’єкта злочину агресії за постановою Верховного Суду та за міжнародним правом все ж немає.

Однак рух у напрямку до міжнародного права у будь-якому випадку є вкрай важливим, оскільки Україна активно працює над створенням спеціального трибуналу щодо злочину російської агресії. Тому показово та цінно, що спецтрибунал та українські суди були на одній сторінці в трактуванні ознак цього злочину.

Ініціатива «Трибунал для Путіна» за власною ініціативою надіслала до Верховного Суду amicus curiae (висновок) в цій справі. І, як можна зрозуміти з тексту постанови, принаймні частину з наведених у висновку аргументів Верховний Суд взяв до уваги.

«Видається доцільним тлумачити статтю 437 КК в частині ознак її суб’єкта згідно з міжнародним кримінальним правом, тобто розглядати передбачене статтею 437 КК кримінальне правопорушення як лідерське та вважати його суб’єктом осіб, які спроможні фактично здійснювати контроль за політичними чи військовими діями держави або керувати ними, як це передбачає нині стаття 8bis РС», — зазначили представники «Трибуналу для Путіна».

Так Велика Палата Верховного Суду окреслила: «Діяння, визначені у ст. 437 КК України, здатні вчиняти особи, які в силу службових повноважень або фактичного суспільного становища спроможні здійснювати ефективний контроль за політичними чи воєнними діями або керувати ними та/або істотно впливати на політичні, військові, економічні, фінансові, інформаційні та інші процеси у власній державі чи за її межами, та/або керувати конкретними напрямами політичних або воєнних дій».

Постанову суду можна вивчити за покликанням.

Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на
повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи
документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом
Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини)
в усіх регіонах України.

Назад
Попередня Наступна
buttons