02.10.2023

«Вторгнення Росії — це порушення застосування сил в міжнародних відносинах», — Костянтин Задоя про слухання щодо геноциду у Гаазі

У ефірі «Радіо Свобода» кандидат юридичних наук та експерт Центру громадянських свобод Костянтин Задоя прокоментував слухання, що відбулися в Гаазі щодо позову України проти Росії відносно геноциду.

У Гаазі завершися раунд слухань у позові України проти Росії щодо геноциду. Скаргу до Міжнародного суду ООН Україна подала ще на третій день повномасштабного вторгнення – 26 лютого 2022 року. Згідно з позовом України, Росія неправомірно звинуватила українську владу в геноциді власного народу в Донецькій і Луганській областях. Таким чином розпочала повномасштабну війну, прикриваючись захистом людей. На цьому етапі наша сторона вимагає, щоб суд визнав звинувачення РФ хибними. 

Тепер суд візьме паузу на кілька місяців, щоб визначитися у питанні юрисдикції. Українська делегація сподівається, що це станеться до кінця цього року. Зазвичай такого типу рішення тривають близько 6 місяців.

Костянтин Задоя, кандидат юридичних наук та експерт Центру громадянських свобод, пояснює, що дасть нашій країні перемога на цьому етапі у суді:

«В юридичній площині це нівелює будь-які твердження, які РФ намагалася робити ще до 24 лютого про те, що вона рятує від начебто геноциду населення Донецької та Луганської областей. Фактично це буде нівельовано, адже в такий спосіб вони намагалися виправдати свою агресію, збройне вторгнення на територію України. В політичній площині це однозначно має посилити позиції України на будь-яких перемовних майданчиках, що стосуються війни, яка відбувається. Це відкриє для України шлях до репарацій, що для відбудови країни є не менш важливим.

Автоматично це буде означати, що російська збройна агресія не має жодного виправдання з точки зору міжнародного права. До того, як вона відбулася, ні в кого не виникало сумніву, що не можна заради припинення геноциду (уявного чи реального) здійснювати на власний розсуд вторгнення на територію іноземної держави. Але росіяни всю цю риторику намагалися просувати. Відповідно, рішення суду може поставити крапку в всіх цих розмовах про те, що Україна начебто вчиняла геноцид. З іншого боку, це буде означати, що вторгнення Росії — це порушення застосування сил в міжнародних відносинах. Тобто максимально серйозне порушення міжнародного права».

Назад
Попередня Наступна
buttons