12.03.2023

Всесвітній день боротьби з цензурою в Інтернеті

З 2008 року за ініціативою громадських організацій Reporters Without Borders і Amnesty International 12 березня є Всесвітнім днем боротьби з цензурою в Інтернеті.

Інтернет давно став провідним джерелом новин у світі. Попри начебто складність обмеження доступу людей до онлайн-інформації, такі механізми існують і успішно практикуються. Традиційно в цій розмові згадується Китай, комуністичний уряд якого ще з 2003 року здійснює контроль над китайським Інтернетом: заборона Google, соцмереж та численну кількість інших сайтів, фільтрації пошукових запитів, створення власних пошуковиків і месенджерів, де інформація проходить жорстку цензуру. У 2018 році навіть на короткий час до фільтраційно-блокувального списку була занесена літера N.

Freedom House щороку публікує звіт про доступність і вільність Інтернету у 70 країнах. Цьогоріч у списку «не вільний» (“not free”) опинилась 21 країна, серед яких Китай, Іран, Куба, Росія, Білорусь і Туреччина. Згідно з FH, Інтернет-свобода зменшується щороку.

Проте цензура в Інтернеті здійснюється не лише урядами чи на замовлення політичних агентів. Алгоритми соцмереж, таких як Facebook, Instagram і Twitter, блокують користувачів або їхні дописи за «порушення правил спільноти», які часом не здаються об’єктивними. Як, наприклад, цьогоріч Meta блокували гештеги, пов’язані з Бучанською трагедією.

В Україні, згідно з опитуванням «Опори», у 2022 році 76,6% українців користувались соцмережами для одержання інформації, 61,2% дізнавались новини з інших онлайн-джерел, які не є соцмережами. Тому блокування Інтернет-ресурсів і переслідування блогерів на окупованих Росією територіях, атаки на сайти медіа й уряду, погрози росіян українським онлайн-виданням є ускладненням доступу українців до критично важливої інформації.

Цей день був створений для того щоб говорити про встановлення й підтримку механізмів захисту свободи слова в Інтернеті. Адже сучасна людина покладається на нього в усіх сферах свого життя – наше право отримувати правдиву інформацію має бути безумовним.

Текст: Ксенія Ірхова
Photo by Sara Kurfeß on Unsplash

Назад
Попередня Наступна
buttons