14.12.2022

Вперше український народ отримав головну правозахисну нагороду Європейського Союзу — премію імені Андрія Сахарова “За свободу думки”

Цього року  премію імені Андрія Сахарова “За свободу думки” вручили народу України в особі президента та громадянського суспільства. У номінації зокрема було згадано голову української правозахисної організації Центр громадянських свобод Олександру Матвійчук та багато інших.

«Кожна нова премія — це нагода нагадати про потребу підтримувати Україну. Адже це не просто війна між двома державами, це війна між двома системами — авторитаризмом і демократією», — сказала під час брифінгу Олександра Матвійчук. Правозахисниця висловила прохання підтримати ідею створення Міжнародного трибуналу для притягнення до відповідальності Путіна, Лукашенка та інших військових злочинців.

Голова Європейського парламенту Роберта Мецола у своєму виступі наголосила, що з 1988 року Премія Андрія Сахарова за свободу думки віддає данину поваги людям і організаціям, які борються в ім’я свободи по всьому світу — боротьбі, яка є синонімом спадщини вченого і російського дисидента Андрія Сахарова, яка носить його ім’я. “Ми повинні вшанувати наших лауреатів премії 2022-го року — народ України в особі обраного президента, лідерів та громадянського суспільства, які так багато пожертвували за свою свободу та наші цінності.”

На врученні нагороди звучало багато імен мерів міст, політиків, державних діячів, представників громадянського суспільства. Окрім Олександри Матвійчук, в урочистій церемонії вручення премії “За свободу думки” взяли участь також  засновниця добровольчого корпусу швидкої допомоги “Ангели Тайри” Юлія Паєвська, міський голова Мелітополя Іван Федоров, представники ДСНС Олександр Чекригін та Станіслав Куликівський і представник громадянського руху опору “Жовта стрічка” Ярослав Божко.


Назад
Попередня Наступна
buttons