11.12.2022

“Україні потрібно більше ППО і трибунал для Путіна”, – Матвійчук уряду Норвегії

Сьогодні, 11 грудня, правозахисниця Олександра Матвійчук зустрілася із премʼєр-міністром Норвегі Йонасом Ґаре Стьоре, президентом парламенту Масудом Гараххані та міністеркою закордонних справ Аннікен Гуйтфельдт. 

Це відбулось в рамках традиційних зустрічей керівництва Норвегії з лауреатами Нобелівської премії миру. Олександра Матвійчук приділила увагу збільшенню підтримки України з боку Норвегії. 

Уряд та парламент Норвегії обовʼязково продовжать підтримувати Україну – про це заявили урядовці на зустрічах.

“Справа допомоги Україні, але це не лише про Україну – це про наші принципи. У вівторок у Парижі буде конференція присвячена збору коштів для України – я вирішив особисто взяти в ній участь, щоб озвучити позицію та плани Норвегії. Якщо ми зробимо все правильно, то ми будемо сильніші разом”, – сказав премʼєр-міністр Норвегії Йонасом Ґаре Стьоре

“Ми вдячні Норвегії та норвежцям за неоціненну допомогу у ці складні часи – за прийом біженців, військову допомогу та кошти для нашої економіки. Успіх України матиме величезний вплив на країни в нашому регіоні. Можливо, це незвично чути від правозахисниці, але ми боремося проти росіян, котрі позбавляють людей тепла, води, електрики та життя. І в нас нема жодних правових інструментів, щоб це зупинити. Тому я прошу продовжувати надавати Україні системи протиповітряної оборони та інші види озброєнь, щоб захистити міста та припинити смерті цивільних. Також ми просимо Норвегію підтримати створення міжнародного трибуналу, щоб притягнути Путіна, Лукашенка та інших воєнних злочинців до відповідальності”, – сказала Олександра Матвійчук, керівниця Центру громадянських свобод.

Нагадаємо, що вчора, 10 грудня, в столиці Норвегії – Осло відбулася церемонія вручення Нобелівської премії миру. 

Довідково. 

  • Центр громадянських свобод став першою в світі організацією, яка в 2014 році відправила власні мобільні групи для документування російських воєнних злочинів в Криму, в Донецькій та Луганській областях. 
  • Нині Центр збирає історії людей, які вижили в полоні, історії від родин тих, хто постраждав, а також історії тих, хто став свідком воєнних злочинів. Це історії про незаконні ув’язнення, катування, сексуальні насильства та вбивства людей на окупованих Росією територіях, а також кримінальне переслідування кримських татар на окупованому півострові.

Контакти для комунікації – Анна Трушова: тел  0980883622, anna.trushova@ccl.org.ua

Назад
Попередня Наступна
buttons