17.12.2022

Час об’єднуватися: відбулася сьома Правозахисна НеКонференція

Відбулася 7-ма щорічна правозахисна НеКонференція! 

Впродовж тижня Центру громадянських свобод спільно з партнерами – українськими та міжнародними організаціями, а також за участі представників державних органів, Консультативної місії Європейського Союзу, Програми розвитку ООН, провів наймасштабнішу правозахисну подію року – марафон правозахисних майстерень в рамках Правозахисної НеКонференції 2022.  

Традиційно, під час НеКонференції правозахисна спільнота обговорила проблеми та шляхи їх вирішення щодо громадянського суспільства, відкритості влади в умовах воєнного стану, ролі місцевого самоврядування в цивільному захисті, дотримання прав людини в бізнесі,  мирні зібрання під час воєнного стану, захист прав волонтерів, а також осіб без громадянства,  права дітей, гендерні права, права людей з інвалідністю, екологічні  права та цифрові права, а також права засуджених. 

Однак, через повномасштабне вторгнення російської федерації на територію України, окремі марафони були присвячені питанням воєнних злочинів, геноциду, міжнародному кримінальному правосуддю, пошуку зниклих безвісти, відшкодуванню пошкодженого майна, дієвості звернення до ЄСПЛ, захисту військовослужбовців та наслідків російської агресії релігійним громадам.   

 9 років агресивної окупаційної політики рф щодо України, ставлять виклики для правозахисної спільноти в питаннях внутрішньо переміщених осіб та тимчасово окупованих територій.

 Нагадаємо, що починаючи з 2016, щороку в дні відзначення підписання Загальної декларації прав людини Правозахисний порядок денний організовує масштабний захід – Національну правозахисну НеКонференцію. Захід відбувається у форматі тематичних майстерень, під час яких правозахисники, представники міжнародних організацій та органів державної влади підбивають підсумки за рік, обговорюють виклики та проблеми, з якими стикаються правозахисники: від захисту прав ЛГБТ, до в’язнів Кремля, проблем пенітенціарної системи, судової реформи до ситуації в інших країнах. НеКонференція стала єдиним масштабним майданчиком для формулювання єдиних завдань та спільних позицій у сфері захисту прав людини в Україні.

Всі записи майстерень дивіться за посиланням: https://youtube.com/playlist?list=PLoRflsz46sx4X1fhOzR-2NBZnn-SM_qC0

Назад
Попередня Наступна
buttons