17.09.2021

Вебінар: Поняття “забезпечення національної безпеки” як виняток з права на захист персональних даних у країнах ЄС та Ради Європи (Convention 108+)

Центр Громадянських Свобод за підтримки Ініціативи з верховенства права Американської асоціації юристів (ABA ROLI) здійснює проект «Сприяння Інтернет свободі в Україні», спрямований на підтримку законів та політик, які сприяють Інтернет свободі та свободі вираження поглядів онлайн.

16 вересня 2021 року Центр Громадянських Свобод провів вебінар на тему Поняття “забезпечення національної/громадської безпеки” як виняток з права на захист персональних даних у країнах ЄС та Ради Європи (Convention 108+).

Опис: Право на захист персональних даних та конфіденційність є надзвичайно актуальним у цифрову добу але воно не є абсолютним. За певних умов воно може бути обмежене для здійснення інших прав чи обов’язків. Національна безпека є одним із таких винятків, і тому допускає певні відступи та обмеження, однак межі цих відступів залишаються не завжди ясними, оскільки національна безпека є компетенцією держави. Відсутність чіткості негативно впливає на захист персональних даних. Тому необхідно забезпечити певну гнучкість на європейському рівні, щоб зберегти адаптивність цього основного права до національного законодавства.

Реакція держав на поточні події чітко показує важливість визначення мотивів національної безпеки, і захоплення Кабула талібами 15 серпня 2021 є яскравим прикладом цього. Дійсно, поняття національної безпеки виникло в західних країнах після терактів у Нью -Йорку 11 вересня 2001 року. Цей контекст підживлює заходи, що обмежують основні права людини, прикриваючись побоюваннями західних держав перед терактом, міжнародним тероризмом. Однак страх і надзвичайну ситуацію слід розуміти з суворою дотриманням пропорційності, щоб повністю гарантувати право на захист персональних даних та повагу до конфіденційності.

🎤 Спікерка: Жулі Поже має ступінь магістра II ступеня Європейського права прав людини (Університет Ліона III, Франція). Також вона стажувалася в юридичній фірмі, що спеціалізується на правах людини та практикує у Європейському суді з прав людини. Потім вона пройшла стажування у Відділі захисту даних Ради Європи (DGI, Страсбург, Франція). Жулі захистила магістерську дисертацію на тему “Національна безпека та захист персональних даних у законодавстві ЄС”. Вона також мала можливість взяти участь у колоквіумі «Стан Союзу -2019», організованому компанією ALYDE в рамках панелі «The European Union facing the extremes. Її знання французької (рідна мова), англійської та іспанської мови дозволили їй працювати з багатьма державами-членами Конвенції 108 (Уругвай, Росія, Швейцарія, Франція, Іспанія тощо), а також з багатьма країнами, які запитують статус спостерігача або члена цієї ж Конвенції (Вануату, Коста -Ріка, Еквадор, Габон тощо).

Запис вебінару англійською мовою.

Реєстрація на майбутні події.

У рамках спільного проекту Центру громадянських свобод та ABA ROLI “Сприяння свободі Інтернету в Україні” Київська школа прав людини та демократії запускає програму “Клуб свободи Інтернету“.

Це серія веб-семінарів на теми свободи інтернету, свобода слова в Інтернеті, медіаграмотності, розвитку критичного мислення, законодавства про ЗМІ та права інтелектуальної власності, що проводяться через Інтернет-платформу, спеціально розроблену для вивчення свободи Інтернету та участі в громадських кампаніях на її підтримку.

Назад
Попередня Наступна
buttons