27.09.2021

Білоруські студенти продовжують боротися за демократію! Приєднуйтесь до міжнародного руху солідарності!

Що відбувається в Білорусі? 

Після нелегітимного переобрання президента Білорусі Олександра Лукашенка, білоруси вийшли на вулиці, відбулись найбільші протести, що країна коли-небудь бачила з моменту здобуття незалежності від Радянського Союзу в 1991 році. Всі, хто ніс біло-червоно-білі прапори, вимагаючи чесних виборів, припинення корупції і більш демократичного майбутнього.

Однак, незважаючи на обнадійливий початок, повстання обернулося невдачею, оскільки режим почав хвилі інтенсивних і безжальних репресій проти тих, хто наважився мріяти про довгоочікувані зміни. Незліченна кількість людей були заарештовані і побиті, утримувалися в жалюгідних умовах, деяким тепер пред’явлені звинувачення, які можуть привести до того, що вони проведуть в неволі найближчі роки. Багато хто був змушений покинути свою батьківщину і жити у вигнанні в Україні, Польщі та Латвії. Багато студентів, які брали участь в акціях протесту, виявилися виключеними з університету і не можуть продовжити навчання.

Проте, якщо перемога здається далекою від досягнення в осяжному майбутньому, надія запалилася в серцях білорусів в той день, коли країна об’єдналася в ім’я гідності. І незважаючи на те, що їх змушують продовжувати боротьбу в підпіллі, за кордоном або в тюремній камері, Боротьба за справедливу і демократичну Білорусь триває.

Що ви можете зробити, щоб допомогти?

Якщо здається, що битва програна, то війна не програна. Але поки білоруським студентам потрібна ваша допомога.

І ніколи ще не було так легко внести свій внесок у боротьбу за свободу! Ви можете зробити це за допомогою:

  • Поширення інформації
  • Вимагаючи, щоб ваш університет і виборні посадові особи опублікували заяву і допомогли студентам, які навчаються в наших університетах
  • Надсилання листів політичним в’язням на знак вашої підтримки
  • Підтримка білоруської студентської асоціації

Ця кампанія проводиться в партнерстві з Асоціацією білоруських студентів

Читайте історії відважних студентів, які борються за справедливість

Багато з тих, хто брав участь в акціях протесту, були студентами. Однак за режиму Лукашенка університети відраховують тих, хто наважується висловлюватися, а молодих чоловіків, які не вступили до вишів, негайно призивають до армії. Під загрозою адміністративних або кримінальних звинувачень великій кількості молодих людей довелося кинути навчання та тікати за кордон в безпечне місце.

Прочитайте історії семи студентів, чия Боротьба за демократію і свободу зруйнувала їхнє життя:

Діана – 19 років

Діана вивчала культурний менеджмент. Вона любить музику і мистецтво. Коли почався протестний рух, Діана стала адміністратором аккаунта Telegram, який дозволяв студентам обговорювати політику.

Вона була заарештована в березні 2021 року на конференції студентських спілок, що обговорювали протестний рух. Поліцейські без розпізнавальних знаків у чорних масках увірвалися на конференцію, збираючи студентів. Діану тримали в Поліцейському управлінні і годинами допитували співробітники КДБ. Під загрозою арешту поліція відібрала її телефон, отримавши доступ до контактів, членів групи та деталей студентських протестів.

Побоюючись подальшого арешту, Діана втекла до Польщі за гуманітарною візою.

Алекс – 19 років

Алекс вивчав туризм і спортивний менеджмент. Він любить спорт і американську хіп-хоп музику. Коли вибори було фальсифіковано, він приєднався до студентських протестів.

Всього через кілька хвилин після прибуття на акцію протесту поліція, одягнена в цивільний одяг, схопила і затримала Алекса. Його утримували 8 днів. Після його звільнення університет викликав Алекса на розмову, змушуючи його мовчати і уникати будь-якої політичної діяльності. Алекс бачив, як поліція била людей на вулицях, і його заарештували на 8 днів тільки за участь у демонстрації. Він продовжував робити політичні заяви.

У відповідь його виключили з Університету; це рішення, що автоматично позбавляє Алекса права продовжувати освіту і схиляє його до негайної військової служби.

Щоб втекти від військової поліції і втілити свою мрію про освіту, Алекс кинувся до українського кордону, ледь встигнувши попрощатися зі своєю вагітною матір’ю.

Дан – 23 років

Дену трохи за 20, він грає в теніс і стратегічні ігри.

Він почав організовувати студентські демонстрації в своєму університеті, приєднавшись до загальнонаціонального руху. Коли його друзі почали зникати зі своїх будинків у поліцейських фургонах, Ден і його подруга були змушені знищити свої телефони і сховатися в надії втекти з в’язниць КДБ і Лукашенка.

12 листопада, коли білоруські спецслужби почали репресії проти студентських активістів, поліція зламала двері його будинку, розшукуючи його. Ден і його дівчина кинули все і втекли до російського кордону, втікши з Білорусі через ліс посеред ночі.

Вони ховалися в Москві протягом 2 днів, перш ніж, нарешті, дісталися до безпечного місця в Києві.

Анастасія – 21 років і Максим – 22 роки

Анастасія і Максим схожі на більшість студентів коледжів по всьому світу. Коли вони не вчаться, Анастасія любить грати на піаніно, а Максим ходить на рок-шоу.

Але в жовтні Максим зробив простий вчинок – сів на університетських сходах на знак солідарності з жорстоко побитими протестувальниками. За це заступник декана вручив йому повістку в поліцію для допиту. Після допиту він був заарештований і поміщений у в’язницю на 15 діб, відсидівши 36 годин в одиночній камері. Йому було відмовлено в телефонному дзвінку, тому його сім’я і друзі нічого про нього не чули. В’язниця була наповнена клопами і щурами.

Анастасія плакала кілька днів; вона не знала, чи будуть Максима катувати, як інших протестувальників. Щоб замаскувати свої зусилля, КДБ використовував запит фінансових слідчих, щоб схопити Анастасію, коли вона йшла в клас. Її передали в КДБ і піддали багатогодинному допиту. КДБ допитував її 5 разів, обшукував гуртожиток Максима і погрожував двома кримінальними справами проти неї.

12 листопада КДБ провів рейд проти студентів, і Максима виключили, змусивши його кинути навчання і піти в армію. Під загрозою численних кримінальних звинувачень проти них в ту ніч вони покинули свій будинок, сім’ю і друзів і помчали до українського кордону, перш ніж їх змогли затримати.

Аліна – 20 років

В університеті Аліна вивчала журналістику. Вона любить Гаррі Поттера і випічку.

Коли у Білорусі почалися протести, Аліна відчула надію на те, що білоруси побудують нову націю.

Але в міру посилення репресій її врешті-решт допитали в поліції. Коли друзі з її оточення почали зникати і опинятися за ґратами, кожну мить, кожна прогулянка в магазин і кожна автывка наповнювали Аліну жахом, що вона наступна. Страх, який викликала поліція, був нищівним. Вони натякали: тримайтеся подалі від політики. Коли її подруга була заарештована і затримана за політичними звинуваченнями, їй порадили якомога швидше покинути країну, щоб уникнути такої ж долі.

Вона втекла до Києва, де продовжує боротьбу за допомогою журналістики.

Надя – 21 рік

Громадянка Росії, Надя більшу частину свого життя провела в Білорусі. Спрагла до подорожей і пригод, вона одного разу дісталася автостопом з Мінська до Китаю.

Вона стала активно брати участь у протестному Русі після того, як її подруга була побита поліцією під час арешту. Минуло зовсім небагато часу, перш ніж її викрали співробітники КДБ і засудили до 12 днів ув’язнення в центрі тимчасового утримання, без доступу до адвоката, будь-яких засобів гігієни або можливості повідомити свою сім’ю.

Побоюючись ще одного арешту, як це сталося з багатьма іншими, вона втекла з Білорусі і шукала безпеки в Польщі.

З серпня 2020 року, коли почалися протести проти результатів президентських виборів, Асоціація білоруських студентів зареєструвала 492 випадки затримання студентів, 160 – відрахування з університету і 51 студента, що знаходиться у в’язниці за кримінальними звинуваченнями.

Під час репресій проти студентів 12 листопада 2020 року, які стали відомі як “чорний четвер”, 11 студентів були заарештовані за участь в акціях протесту. В даний час всі вони засуджені і засуджені до тюремного ув’язнення на термін від двох до двох з половиною років.

Деякі справи студентів більш вражаючі, ніж інші, наприклад, справи Никити Литвиненка, побитого при арешті і засудженого до 4 років позбавлення волі за участь в акції протесту, Давида Збаранського, 17-річного політичного в’язня, тому що він брав участь в акції протесту, і Марфи Рабкової, координатора студентської та волонтерської служби правозахисної організації “Весна”, якій тепер загрожує до 12 років в’язниці за її роботу.

Дізнайтеся більше про білоруських політв’язнів, відвідавши сайт “Весна“.

Ці випадки порушують фундаментальні права людини та міжнародне право:

  • Право на самовизначення, Право на справедливий судовий розгляд і свободу вираження думки, право на мирні зібрання, гарантовані Міжнародним пактом про громадянські і політичні права, ратифікованим Білоруссю 12 листопада 1973 року (статті 1.1, 14.3 b, 19 і 22)
  • Стаття 36 Конституції Білорусі, що стосується свободи зборів
  • Статті 10 і 11 Загальної декларації прав людини, що стосуються свободи вираження думок і свободи зібрань і асоціацій
  • Принципу академічної свободи, Підтримуваний Європейським простором вищої освіти і Болонським процесом, до якого Білорусь приєдналася в 2015 році

Що ви можете зробити, щоб допомогти?

Всіх цих студентів звинувачують за організацію мирних студентських протестів і страйків. Це види діяльності, що ми зазвичай вважаємо само собою зрозумілими в наших країнах. Кампуси повинні бути місцями, де студенти можуть навчатися, обмінюватися ідеями, обговорювати і розвиватися. Це саме по собі є концепцією академічної свободи.

Якщо ви хочете допомогти їм у боротьбі за демократію, справедливість і гідність, ви можете зробити одну з наступних дій:

  • Поширити інформацію!
    • Опублікуйте новину про це у своїх соціальних мережах або у вашій організації, використовуючи хештег #Belaruswatch
    • Поговоріть про це з правозахисними організаціями у вашому університеті та /або у вашому професійному колі
    • Гласність –  це ключовий інструмент у боротьбі білоруського народу!
  • Вимагайте, щоб адміністрація вашого університету опублікувала заяву, що засуджує репресії щодо студентів, і полегшила доступ білоруських студентів до навчання в наших університетах
  • Надсилайте листи політичним в’язням, щоб вони знали, що про них не забули!
    • Зробити це дуже легко за допомогою сайту вклеточку (не потрібно знати російську або білоруську, волонтери переведуть ваші листи)
    • Подружіться з політичними в’язнями і дізнайтеся, як допомогти їм, використовуючи веб-сайт politzek.me
  • Підтримайте Асоціацію білоруських студентів в їх боротьбі за поліпшення освіти і збір доказів репресій щодо студентів!
    • Одна з найстаріших і найбільш активних студентських асоціацій в Білорусі, вона представляє студентів, проводить політичні та соціальні кампанії, допомагає студентам-вигнанцям знаходити ресурси і нові університети, консультує студентів з правових питань і продовжує боротьбу за більш демократичне майбутнє Білорусі.
    • Відвідайте їх веб-сайт, натиснувши тут

Якщо у вас є які-небудь питання щодо цієї кампанії або політичної ситуації в Білорусі, не соромтеся відправляти нам електронного листа на нашу адресу електронної пошти: belaruswatchsolidarity@gmail.com

Назад
Попередня Наступна
buttons