17.09.2021

“Свободу весні”. Акція солідарності з ув’язненими білоруськими правозахисниками

17 вересня Центр громадянських свобод в рамках кампанії #BelarusWatch приєднався до міжнародної кампанії #FreeViasna з вимогою звільнити  затриманих членів білоруського правозахисного Центру «Весна» та привернути увагу до важкого становища сотень інших в’язнів режиму Лукашенка. Вони стали жертвами кримінального переслідування і опинилися в ув’язненні виключно за здійснення свого права на мирні зібрання та свободу вираження поглядів.

Представники правозахисних організацій України нагадали про історії боротьби за права людини в Білорусі політв’язнів «Весни» та  виступили на їх підтримку. А також висловили слова солідарності з усіма активістами, які сьогодні знаходяться в ув’язненні через політичного переслідування режимом Лукашенка.

Крім того під час акції #FreeViasna на пішохідному мосту над Алеєю Героїв Небесної Сотні розмістили банер,  що  упродовж місяця буде нагадувати про проблему політичних репресій і тотального недотримання прав людини, з якою сьогодні стикаються багато білоруси.

Бекграунд: Рік тому була затримана Марфа Рабкова, коордінаторка волонтерської мережі «Весна», а через два тижні за ґрати потрапив і волонтер «Весни» Андрій Чапюк. Упродовж  наступних дванадцяти місяців проти керівництва, членів та волонтерів «Весни» було порушено кілька кримінальних справ. В офісах і квартирах співробітників неодноразово проводили обшуки, затримували десятки членів «Весни». У січні 2021 роки у неволю потрапили керівник філії «Весна Гомель» Леонід Судаленко і волонтерка цієї ж  філії Тетяна Ласиця. Суд над ними триває.

Перелік затриманих і пред’явлені їм звинувачення у  відповідності до Кримінального кодексу Білорусі:

  • Марфа Рабкова, коордінаторка волонтерської служби «Весни». Була затримана 17 вересня 2020 року і з того часу знаходиться в слідчому ізоляторі. Їй звинувачують у «навчанні та підготовці людей до участі в масових заворушеннях», «розпалюванні расової, національної, релігійної або іншої соціальної ненависті або ворожнечі, скоєних групою осіб», а також в «участі в злочинній організації». Їй загрожує до 12 років позбавлення волі.
  • Андрій Чепюк, волонтер «Весни» з Мінська. Був затриманий 2 жовтня 2020 року і звинувачений в «участі в масових заворушеннях» і «участі в злочинній організації». Йому загрожує до семи років в’язниці.
  • Леонід Судаленко, керівник гомельського філії «Весни». Був затриманий по дорозі в офіс 18 січня 2021 року. Судаленко надавав юридичну допомогу десяткам жителів Гомельської області, які були затримані і звинувачені в участі в післявиборчих акціях протесту.
  • Тетяна Ласиця, активістка, волонтерка гомельського відділення «Весни». Була затримана 21 січня 2021 року за звинуваченням в «організації або участі в групових діях, що грубо порушують громадський порядок». Їй загрожує до трьох років позбавлення волі.
  • Волонтерка гомельського відділення «Весни», Марія Тарасенко, була затримана 18 січня 2021 року. Її звільнили після того, як вона погодилася надати підписку про невиїзд.

Центр громадянських свобод в рамках спільної міжнародної кампанії по звільненню активістів «Весни» #FreeViasna висловлює солідарність з політв’язнями-правозахисниками і закликає владу Білорусі:

  • Повністю дотримуватися своїх міжнародних зобов’язань в галузі прав людини як учасника Міжнародного пакту про громадянські і політичні права, поважати права на свободу асоціації, мирних зібрань та вираження думки всіх людей в Білорусі.
  • Повною мірою поважати і захищати роботу правозахисників і гарантувати, щоб кожен мав право скаржитися на політику і дії окремих посадових осіб і державних органів, а також пропонувати і надавати професійно кваліфіковану юридичну допомогу або інші відповідні консультації і допомогу в захисті прав людини і основних свобод.
  • Відповідно до цих зобов’язань, негайно звільнити Марфу Рабкову, Андрія Чепюка, Тетяну Ласицю, Леоніда Судаленка, Алеся Беляцького, Валентина Стефановича та Володимира Лабковича; зняти  звинувачення з  Марії Тарасенко та з іншим співробітників та волонтерів «Весни» і забезпечити їх  доступ  до правового захисту від незаконного переслідування.

Також ми закликаємо українські медіа приділяти більше уваги білоруській проблематиці, а організації та ініціативи активно включатися в процеси солідарності з білоруським народом і політичними в’язнями.

Глобальна кампанія #FreeViasna ініційована Міжнародною федерацією за права людини (FIDH) – найстарішої правозахисною організацією, а також її партнерами.

Назад
Попередня Наступна
buttons