19.03.2024

В Європарламенті відбулись дебати щодо депортації українських дітей у РФ. Від Центру громадянських свобод виступила Ольга Пустовіт

13 березня в Європарламенті відбулись дебати щодо депортації українських дітей у РФ та пошуку способів розв’язання цієї проблеми. У складі української делегації зокрема була консультантка з комунікацій Центру громадянських свобод Ольга Пустовіт.

Також від України на засідання приїхали юрист і член правління фонду «Голоси дітей» Андрій Черноусов і повернена з російської депортації Валерія Галич із мамою. Вони розповіли парламентарям про актуальну ситуацію та історії дітей, яких вдалось повернути, а також зустрілися з депутатами поважних парламентських груп (Європейська народна партія; Європейські консерватори й реформісти; Європейська партія зелених; «Онови Європу») та президенткою Європарламенту Робертою Мецолою.

Українська група донесла присутнім важливі меседжи. Україна ідентифікувала 19 546 депортованих дітей, але точна кількість невідома. З них повернути вдалося лише 388. Більшість викрадених — сироти чи ті, що позбавлені батьківського піклування. Росіяни не просто викрадають українських дітей, а й намагаються змінити їхню ідентичність. Для цього ворог змушує їх співати російський гімн, вивчати псевдоісторію, писати листи окупантам і брати участь у численних «військово-патріотичних» заходах.

«Депортація разом з іншими найтяжчими воєнними злочинами може свідчити про геноцидну політику росії стосовно України»,— зазначив Андрій Черноусов.

«Ця поїздка закладає підвалини для подальшої роботи з євродепутатами. І фактичні результати, зокрема резолюції. буде видно пізніше. Але цю тему треба підіймати та шукати шляхи розв’язання проблеми депортованих дітей, шляхи взаємодії з країнами ЄС.  Особливо зважаючи на те, що деякі діти повертаються в Україну саме через країни ЄС. Важливо залучати фінансування для українських ГО, які знаходять, повертають та допомагають інтеграції дітей», — коментує Ольга Пустовіт.

Литовська депутатка Раса Юкнявічене закликала ЄС засудити дії Росії, визнати їх елементом геноцидної політики проти українців та підтримувати роботу організацій, які опікуються дітьми. Стабільно фінансувати роботу цієї групи.

Назад
Попередня Наступна
buttons