20.03.2024

«Немає такої ціни, яку б Путін не був готовий заплатити за знищення свободи». У Росії закінчилися «вибори». Олександра Матвійчук про результати

Навіть й казати не варто, чим закінчилися «вибори» президента в Росії — все було ясно й до їхнього початку, а деякі дипломати навіть заздалегідь вітали Путіна з майбутньою перемогою. Голова Центру громадянських свобод Олександра Матвійчук припустила, чого ж нам очікувати далі.

Правозахисниця зазначає, що війна має не тільки мілітарний вимір, але й інформаційний, економічний, ціннісний тощо. Російсько-українська вже перетнула кордони західних демократій, які надто довго сприймали власну безпеку як даність. Західні країни в безпеці, доки Україна тримає удар. Тому можна прямо зараз дати Україні все необхідне, щоб вона мала змогу відбитися від російської агресії, а можна «довго коливатися і пропустити момент, коли розвинені демократії постануть перед необхідністю платити ціну життям власних громадян».

«Путін визначає Росію як “пліт традиційних цінностей, на яких будується людська цивілізація”. Хоча замість обіцяних цінностей у РФ тільки обгортка, за якою ховається людиноненависницька ідеологія, але Путін переконаний, що він спирається на “більшість людей у світі, зокрема мільйони громадян західних країн”. І це слід сприймати серйозно. За цими словами постають агресивні політичні рухи, які у свій час фінансувалися Росією, і тепер хочуть повторити успіх Путіна у власних країнах.

Саме існування вільного світу загрожує диктаторам втратою влади. Тому немає такої ціни, яку б Путін не був готовий заплатити за знищення свободи. Не дивно, що його основний меседж до російських громадян зчитується як “без війни немає Росії”. Це значить, що час для нейтральності минув… Якщо ми не зупинимо Путіна в Україні, то за якийсь час він піде далі», — розповідає Олександра Матвійчук.

Фото: REUTERS

Назад
Попередня Наступна
buttons