19.03.2024

«Цивільне населення стало обʼєктом воєнних злочинів Росії». Наталя Ящук на зустрічі громадських організацій у Варшаві

З 6 по 8 березня у Варшаві відбулася координаційна зустріч громадських організацій Центр громадянських свобод, Центр прав людини Zmina, Українська Гельсінська спілка з прав людини, Медійна ініціатива за права людини та іншими. Ініціювала подію організація People in Need.

Навколо точаться дебати, які терміни й формулювання доречні для обговорення проблеми цивільних, яких утримує РФ. Російська влада за зброю взяла порушення міжнародного гуманітарного права та воєнні злочини. Тому протягом трьох днів представники організацій опрацьовували тему цивільних незаконно увʼязнених, утримуваних та засуджених внаслідок російської агресії в Україні. 

«Саме цивільне населення стало обʼєктом воєнних злочинів Росії у війні проти України. На окупованих територіях російські військові, ФСБ, чинять свавілля, викрадають мирних жителів, закривають їх в катівнях, вбивають за непокору, переховують тіла від рідних та близьких. Велику кількість цивільних людей з окупованих територій вивозять на територію РФ: у тюрми, СІЗО, колонії, фальсифікують справи та засуджують», — наголосила координаторка напряму подолання наслідків війни Наталія Ящук.

Адвокація звільнення цивільних незаконно увʼязнених, жертв насильницьких зникнень триває вже протягом 10 років. Міжнародні організації та місії намагаються ухвалити ряд резолюцій, наголосити на порушеннях, повернути РФ в правове річище, проте це не призводить до бажаних результатів — викрадені цивільні, незаконно увʼязнені, засуджені досі перебувають в місцях несвободи без юридичного супроводу, гуманітарної та медичної допомоги.

Стратегія звільнення цивільних з неволі, яку розроблена експертами Центру громадянських свобод, містить ряд міжнародних механізмів, що поєднанні з іншими інструментами (економічними, санкційними тощо). Подивитися її можна за покликанням.

На фото: Акція «Голоси / Voices» на підтримку цивільних заручників Росії, 30.08.2023. Авторка — Яна Хантіль.

Читайте також:

Назад
Попередня Наступна
buttons