18.03.2024

«Україна є доволі анархічною країною з погляду персональних даних». Володимир Яворський на презентації дослідження від Руху ЧЕСНО

13 березня відбулася презентація дослідження  «Персональні дані в Україні: війна, безпека і політика» від Руху ЧЕСНО. Під час події також відбулася дискусійна панель «Громадські організації та захист персональних даних під час війни», у якій зокрема взяв участь програмний директор Центру громадянських свобод Володимир Яворський.  

Результати невтішні. Проаналізували 15 сайтів афілійованих із парламентськими партіями та нардепами благодійних і громадських організацій. Лише два з них мають політики конфіденційності й лише на одному запитують про згоду на обробку персональних даних. 

Авторка дослідження — аналітикиня Руху ЧЕСНО та  незалежна консультантка з питань демократії, виборів і технологій Тетяна Богданова. Вона наголосила: «Відсутність інформації щодо обробки персональних даних на вебсайтах багатьох благодійних і громадських ініціатив, які були досліджені, викликає занепокоєння щодо подальшого використання та захисту даних і не дозволяє виключити негласний обмін даними з політичними гравцями або інші зловживання».

«Загалом Україна є доволі анархічною країною з погляду персональних даних. Наприклад, дуже поширеною практикою у громадському секторі є анкета для реєстрації на якусь подію, де в кінці написано: “Ваша згода на обробку персональних даних”. Тобто якщо я не даю згоду, то я не можу пройти реєстрацію на захід. 

У нас є зафіксований приклад. Перший місяць, коли був розблокований Чернігів, уповноважений з прав людини почав перевірку захисту персональних даних у правозахисних організаціях, які знаходяться в Чернігові. І на всі відповіді, що тут була окупація, якась частина людей виїхала, їх це не цікавило. Вони проводили дистанційну перевірку. Це, як на мене, не тільки комічна, це трагікомічна ситуація», — ділиться Володимир Яворський

Назад
Попередня Наступна
buttons