04.08.2022

В Молдові пройшла Літня школа у галузі громадської активності та прав людини

Наприкінці липня 19 учасників з України та Республіки Молдова взяли участь у Літній школі у галузі громадської активності та прав людини, організованій Асоціацією Promo-LEX у співпраці з Центром громадянських свобод та Посольством України в Республіці Молдова.

Впродовж 4 днів учасники дізнавалися, що таке права людини та про їх національні та міжнародні механізми захисту. Учасники заходу були ознайомлені з діяльністю інституту Народного адвоката та роллю громадянського суспільства у просуванні та захисті прав людини.
У контексті війни в Україні програма літньої школи включала сесії, присвячені правам біженців та проблемам, з якими вони стикаються. Водночас представники UNHCR-Moldova та Громадянської ініціативи «Молдова за мир» розповіли учасникам про зусилля, які вживаються для врегулювання кризи біженців в Україні, та їх результати.

Також учасники літньої школи пройшли навчання про воєнні злочини, геноцид та злочини проти людяності, а також про Міжнародний кримінальний суд та Міжнародний суд ООН та їхню роботу, в тому числі в контексті війни в Україні.

Наприкінці літньої школи учасники були ознайомлені з ініціативами правозахисних організацій в Україні та Республіці Молдова щодо інформування свідків і жертв воєнних злочинів в Україні про необхідність надання заяв компетентним установам, які їх розслідують. У зв’язку з цим учасникам було запропоновано долучитися до цих ініціатив.

Назад
Попередня Наступна
buttons