05.08.2022

Окупанти майже півроку незаконно утримують вчительку з Чернігівщини Вікторію Андрушу

Вікторія Андруша – вчителька математики школи №5 міста Бровари. Була викрадена російськими військовими 25 березня 2022 року зі свого будинку в рідному селищі Старий Биків Чернігівської області.

Наразі про Вікторію відомо, що, найбільш ймовірно, вона перебуває СІЗО №1 російського міста Курськ.

Росіяни затримали Вікторію за те, що вона передавала в чатбот переміщення російської техніки.

За свідченнями очевидців, російські військові вторглися до будинку, почали шукати зброю, потім забрали телефон і почали його перевіряти. Після цього вони заявили, Вікторія навідниця і через неї знищили багато їхніх товаришів. На це Вікторія відповіла, що їх сюди ніхто не кликав, і що вона справді передавала дані щодо їхнього переміщення ЗСУ.

Після цього силами 15 солдатів російським військовим вдалося затримати одну сміливу українську дівчину, яка, до того ж, відмовлялася спілкуватися з окупантами російською мовою.

Достеменно відомо, що українські полонені бачили її востаннє 27 березня у підвалі клубу с. Новий Биков і чули, як російські військові говорили, що її заберуть для обміну полоненими або судитимуть за законами РФ.

Також відомо, що росіяни зняли з неї золоті сережки, ланцюжок із шиї, браслет із руки та каблучку – мабуть, з огляду на загрозу, які становили для окупантів прикраси.

Особливі прикмети Вікторії: на правій руці, на середньому пальці на внутрішній стороні тату у вигляді знака нескінченності розміром 1-1,5 см.

Пізніше, 13 червня міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch закликала владу Росії звільнити Вікторію Андрушу.

Тоді правозахисна організація повідомила, що родина Вікторії Андруши з неофіційних каналів через кілька тижнів після її затримання дізналася, що її утримують у слідчому ізоляторі в Курській області Росії.

Водночас адміністрація ізолятора заперечила її утримання там під вартою, а адвокату жінки, Вікторії Бірюковій було відмовлено у доступі до СІЗО.
Human Rights Watch заявила, що Вікторія Андруша – жертва насильницького зникнення і Росія має терміново визнати факт її затримання та надати інформацію про місце перебування та правові підстави затримання.

А ми нагадаємо про флешмоб ініціативи Центру Громадянських Свобод Prisoners Voice – #ReturnThemHome #PrisonersVoice

Поширюйте історію Вікторії та інших полонених на своїх сторінках в соцмережах.

Щоб підтримати флешмоб треба зробити лише три прості кроки:

1) Оберіть історію когось із тих, хто знаходиться в російському полоні, https://cutt.ly/returnthemhome.
Заходьте за цим посиланням щодня, і обирайте інші історії, ми будемо постійно їх додавати.

2) Викладіть цю історію з фото у власних соцмережах (інстаграм, фейсбук, твіттер, ТікТок) додаючи хештеги #ReturnThemHome #PrisonersVoice

3) Тегніть під фото такі організації, як-от United Nations International Committee of the Red Cross, OSCE – The Organization for Security and Co-operation in Europe та представників влади іноземних країн. Наприклад президента, прем’єра, та омбудсмена країни у якій ви живете.

Назад
Попередня Наступна
buttons