19.10.2022

Український народ отримав премію Сахарова за свободу думки

Сміливий український народ в особі президента Зеленського, обраних лідерів та громадянського суспільства став лауреатом премії Сахарова Європейського парламенту. Рішення про нагородження цією найпрестижнішою премією у сфері захисту прав людини оголосила президентка Європейського парламенту Роберта Мецола.

«Ця нагорода для тих українців, які воюють на своїй землі. Для тих, хто був змушений втікати. Для тих, хто втратив рідних і близьких. Для всіх тих, хто відстоює і бореться за те, у що вірить. Я знаю, що хоробрий народ України не здасться, і ми теж не здамося», – сказала вона у своєму вітальному слові.

«Нічим невиправдана загарбницька війна Росії проти України завдає величезних втрат українському народу. Українці не тільки борються, щоб захистити свої домівки, суверенітет, незалежність і територіальну цілісність, вони також захищають свободу, демократію, верховенство права та європейські цінності на полях битв «проти жорстокого режиму, який прагне підірвати нашу демократію, послабити і розділити наш Союз», – кажуть євродепутати.

«Номінація засвідчує видатні зусилля Президента України Володимира Зеленського, а також важливу роль окремих людей, представників ініціатив громадянського суспільства, державних установ і громадських організацій, зокрема, Державної служби України з надзвичайних ситуацій, Юлії Паєвської, засновниці евакуаційного медичного підрозділу «Ангели Тайри», Олександри Матвійчук, юристи-правозахисниці та голови організації «Центр Громадянських Свобод», Руху громадянського спротиву «Жовта стрічка», та Івана Федорова, мера українського міста Мелітополь, яке зараз перебуває під російською окупацією», – вказується також у пресрелізі Європарламенту.

Вручення премії Сахарова відбудеться 14 грудня у Страсбурзі.

Довідково
Премію імені Сахарова за свободу думки щороку присуджує Європейський парламент. Вона була заснований у 1988 році для вшанування осіб та організацій, які захищають права людини та основні свободи. Вона названий на честь радянського фізика і політичного дисидента Андрія Сахарова, а грошовий приз становить 50 000 євро.

Варто додати, минулого року парламент присудив премію російському опозиційному політику та борцю з корупцією Олексію Навальному.

Назад
Попередня Наступна
buttons