20.10.2022

Авторитарні режими співпрацюють для переслідувань опонентів за допомогою інструментів демократичних країн, – правозахисники

Влада багатьох країн співпрацює, щоб порушувати права людини. Зокрема, переслідувати політичних опонентів за допомогою інструментів, які розроблені у демократичних країнах. Йдеться, перш за все, про використання системи Інтерполу і, наприклад, Шенгенської інформаційної системи. Про це йшлося під час чергової дискусії “Цивільні заручники Кремля: як допомогти викраденим в Україні людям?” у форматі Solidarity Talks, яку вчергове провели «Центр Громадянських Свобод» (ЦГС) і Міжнародна Гельсінська асоціація.

Правозахисники з країн євразійського регіону обговорили 19 жовтня стратегію боротьби проти використання міжнародних організацій для порушення прав людини.

Головна теза, яку сформулювали учасники дискусії, – це те, що правозахисники мають співпрацювати для протистояння цьому.
Так, всі погодилися з тим, що Інтерпол, Шенгенська інформаційна система часто стають інструментами політично вмотивованого переслідування емігрантів.

Український адвокат Олексій Скорбач наголосив, що авторитарні та диктаторські режими використовують звинувачення у кримінальних злочинах для переслідування своїх опонентів. Він також акцентував увагу на тому, що це явище вже стало масовим. Він запропонував ініціювати створення у структурі Інтерполу підрозділу, який вивчатиме ситуацію з правами людини у країнах-членах цієї організації. Це дозволить об’єктивніше підходити до оголошення людей у міжнародний розшук.

Російський адвокат Павло Івлєв назвав головним завданням при захисті людей від переслідування диктатур довести, що у справі є політика. Це складне завдання, і його вирішення потребує професійного підходу.

Керівник української благодійної організації «Рука допомоги плюс» Анвар Деркач навів факти використання Шенгенської інформаційної системи в якості інструменту переслідування інакодумців, зокрема, з релігійних мотивів.

Член Swedish initiative for Democracy and Human Rights Філіпп Гальцов звернув увагу на відсутність у демократичних країн загального розуміння, що таке національна безпека і як вона співвідноситься з правами людини. Він запропонував створити спеціалізовану коаліцію організацій для допомоги жертвам політично вмотивованого переслідування. Існуючі правозахисні організації, як показує практика, не можуть ефективно допомагати таким людям.

Учасники дискусії підтримали та доповнили ідею про створення регіональної мережі допомоги шукачам притулку з політичних мотивів. Модератор дискусії, член Експертної ради “Центру Громадянських Свобод” Михайло Савва наголосив на тому, що така «міжнародна мережа має акумулювати ресурси для оплати роботи адвокатів та експертів. Супроводжувати людей на етапі отримання притулку, надавати експертизи щодо наявності політичних мотивів кримінального переслідування. Також розробляти методичні матеріали та пропонувати зміни у міжнародні документи з питань притулку».

Нагадаємо, раніше під час дискусії у форматі Solidarity Talks правозахисники наголосили на тому, що головним завданням правозахисників на цей момент є захист прав людей, які опинилися у російській у неволі, і звільнення їх без умов.

Назад
Попередня Наступна
buttons