21.06.2023

Українська мова у війні, яку розпочала Росія проти України, опинилась одним з об’єктів винищення, – Олександра Матвійчук під час зустрічі з Уповноваженим із захисту державної мови Тарасом Кремінем

У середу, 21 червня, очільниця Центру громадянських свобод Олександра Матвійчук зустрілася з Уповноваженим із захисту державної мови Тарасом Кремінем. Під час зустрічі сторони говорили про міжнародний трибунал і міжнародний кримінальний суд щодо Путіна та його оточення, в тому числі по фактах лінгвоциду, тих геноциїдальних практик, які зафіксовані.

«Мова — це гуманітарний код, аура нації, яка захищає нас від винищення. Українська мова у війні, яку розпочала росія проти України, опинилась одним з об’єктів винищення. Ми з 2014 року бачили, що люди, які прийшли на нашу землю і встановили контроль над частиною території, Кримом, частинами Луганщини й Донеччини, розпочали терор над активною меншістю. Ми були першою громадською організацією, яка відправила мобільні групи для документування воєнних злочинів. Ми бачили, як переслідували священиків, митців, журналістів, мерів, волонтерів, правозахисників, різних активних людей в місцевих громадах, для того, щоб знищити й зламати опірність цих громад. І в зоні ризиків, тоді ще з 2014 року, були люди, які принципово говорили українською мовою. І зараз, коли розпочалось повномасштабне вторгнення, не дивно, що вчителі з окупованого Бердянська розказують, що перше, що зажадали російські військові, які прийшли до них в школу, це дати їм всі підручники з історії України й української мови для того, щоб вони їх знищили», – заначила під час зустрічі Олександра Матвійчук.

Водночас Уповноваженим із захисту державної мови зазначив, що воєнні злочини, які чинить Росія проти українського народу – це найстрашніші виклики людству з часів Другої світової війни.

«В умовах повномасштабного вторгнення питання захисту української мови набуло особливого змісту. Наміри знищення української нації — це довгострокова політика Путіна, яка передбачає не лише фізичне знищення українців, а й ліквідацію української ідентичності, невід’ємною складовою якої є мова. Саме тому ми вкотре говоримо про те, наскільки важливо утверджувати українську ідентичність, в тому числі й в категоріях мови й культури. Світ повинен знати про цінності нації», – зазначив Тарас Кремінь. І передав Олександра Матвійчук річний звіт роботи очолюваного ним відомства, в якому окремий розділ присвячено питанню лінгвоциду української мови на тимчасово окупованих територіях України.

Назад
Попередня Наступна
buttons