24.06.2023

20 червня — Міжнародний день жінок у дипломатії

20 червня 2022 року Генеральна Асамблея ООН проголосила 24 червня кожного року Міжнародним днем жінок у дипломатії. Резолюція пропонує державам-членам ООН, іншим міжнародним та регіональним організаціям, громадянському суспільству, асоціаціям жінок-дипломаток та всім зацікавленим сторонам відзначати цей день з метою сприяння повній і рівноправній участі жінок на всіх рівнях дипломатії. 

Виклики, з якими стикається жінка-дипломат 

Президент Генеральної Асамблеї Абдулла Шахід сказав у зверненні після прийняття резолюції: «Жінки, які працюють у дипломатії, зробили важливий внесок у формуванні багатосторонньої системи, яку ми успадкували сьогодні. Проте, попри очевидний внесок жінок у дипломатію та прийняття багатосторонніх рішень, вони продовжують бути недостатньо представленими на вищих дипломатичних посадах. І вони все ще страждають від глибоко вкоріненої спадщини сексизму, яка перешкоджає їхньому професійному розвитку та затьмарює їхній внесок і досягнення».

Як бачимо, навіть в умовах гендерної рівності, коли в демократичних країнах жінки мають рівні з чоловіками  права та можливості, все ж таки вони стикаються з викликами на шляху до професійного зростання в дипломатичній сфері:

  • стереотипне сприйняття жінок з боку старшого покоління на дипломатичній службі;
  • несприйняття жінки у ролі дипломата та скептицизм щодо гендерних питань;
  • подвійне навантаження, пов’язане з поєднанням професійних обов’язків та родини, що може бути причиною небажання керівників дипломатичних установ брати їх на посади до закордонних дипломатичних установ.

Чому жінкам-дипломатам приділяється така увага та чому варто сприяти участі жінок на всіх рівнях дипломатії?

Аміна Дж. Мохаммед – заступниця Генерального секретаря наголосила: «Ми всі повинні зробити все можливе, щоб жінки були за столом, а наш внесок оцінений». Існує думка, якщо делегацію на перемовинах очолює жінка, або якщо жінки присутні за столом переговорів, то є більша вірогідність досягти компромісу, отримати рішення, так як жінки більш націлені на результат. Жінка не сприймається як джерело небезпеки, навіть якщо її стиль ведення переговорів здається дещо жорстким, тому легше збудувати міст довіри між сторонами та досягнути домовленостей. 

International Women in Diplomacy Day та Україна

Обравши шлях до євроінтеграції Україна вже зробила певні позитивні зміни щодо гендерної політики, а також політики у сфері міжнародних відносин. Так, за останні 8 років значно більше жінок зайняли керівні посади закордонних дипустанов, така ж тенденція спостерігається і на внутрішньодержавному рівні. Сприяли цьому “омолодження” у керівництві МЗС, фемінізація української зовнішньої політики, а також зміни на законодавчому рівні.

Сьогодні, на тлі війни з Росією, посилена увага прикута до України. В перші місяці війни жіночі делегації брали участь у переговорах закордоном, у зв’язку з обмеженням виїзду чоловіків за межі держави. Жінки воюють, волонтерять, беруть активну участь в громадському житті та достойно представляють Україну на міжнародній арені. 

Жінки закликають держави-партнери про постачання Україні зброї та чітко пояснюють її необхідність, беруть участь у переговорах про постачання зброї. В умовах війни жінка-дипломат – це “туз в рукаві”. З одного боку, вона є «еталоном» матері та берегині, здатна викликати емоції говорячи по дітей під час війни в Україні чи ненависть до ворога, говорячи про сексуальне насильство, яке Росія використовує як зброю проти українців. З іншого боку, це втілення  незламності, сили та жорсткості, які вона проявляє як професіонал в період протистояння України з Росією. 

В сучасних умовах «Пані Послом» може бути не лише офіційна дипломатка, а і громадська діячка, спортсменка, науковиця, волонтерка, будь-яка жінка, яка представляє Україну за її межами, робить внесок в її розвиток та майбутнє. Міжнародний день жінок в дипломатії – крок вперед до популяризації дипломатії серед жінок та відступлення від старих, застарілих норм і стереотипів. 

Авторка: Софія Никифорук

Назад
Попередня Наступна
buttons