29.09.2022

Росія має звільнити цивільних українців без жодних умов, – правозахисники

Захистити права людей, які опинилися у російській у неволі, і звільнити їх без умов. Такі нині завдання щодо викрадених Росією цивільних українців постали перед правозахисниками. Про це, зокрема, йшлося під час чергової дискусії “Цивільні заручники Кремля: як допомогти викраденим в Україні людям?” у форматі Solidarity Talks, яку вчергове провели «Центр Громадянських Свобод» і Міжнародна Гельсінська асоціація.

Модератор дискусії, член Експертної ради Центру громадянських свобод Михайло Савва наголосив, що у цьому питанні світ зараз зіткнувся з грубим порушенням Росією норм міжнародного гуманітарного права.

Правозахисники під час дискусії зазначили, що російська влада розглядає цивільних українців як військовополонених. Зараз потрібно дізнатися, де перебувають громадяни України та що з ними відбувається.

“Громадянська ініціатива “Трибунал для Путіна” планує систему дій для вирішення двох завдань. Головне завдання – звільнити викрадених українців. А друге завдання – до моменту їхнього звільнення захистити їхні права. Наприклад, право не наражатися на катування. Ці люди позбавлені зараз елементарного: листування з рідними, посилок, теплих речей”, – зазначив правозахисник.

За його інформацією кілька організацій-членів ініціативи узагальнюють інформацію про місця примусового утримання українців у РФ та в анексованому Криму. Він зокрема, зазначив: «Ми знайшли вже 24 слідчі ізолятори, в’язниці, виправні колонії від Білгородської області до Красноярського краю. Російська влада не допускає жодних контактів українців із зовнішнім світом, їх тримають у стані інформаційного вакууму. Російські чиновники брешуть про те, що викрадених громадян України немає у тих місцях, де вони точно є. Ми знаємо про випадки, коли цих людей катують, б’ють, змушують співати гімн РФ. Все це – порушення норм міжнародного гуманітарного права, а в деяких випадках – злочини проти людяності».

Своєю чергою, Юлія Полехіна, юристка української правозахисної групи “Січ”, розповіла про людей, які не брали участь у військових діях, але були позбавлені волі російськими окупантами та перебувають за ґратами.

«Ми не знаємо точної кількості цих людей, оскільки бази даних не є повними. Але йдеться про сотні українців, яких незаконно позбавили волі. Серед викрадених українців багато місцевих депутатів та співробітників виконавчих органів влади, громадських активістів, журналістів, колишніх правоохоронців, ветеранів антитерористичної операції на Донбасі», – зазначила вона.

Правозахисниця також висловила припущення щодо можливих причин захоплення цивільних українців російськими військовими: “Вони збирають обмінний фонд для обміну своїх військовополонених. Хоча, як свідчать недавні обміни, цивільних серед них зовсім небагато. І російська влада хоче провести показові судові процеси над громадянами України”.

Завершуючи дискусію, Михайло Савва подякував російським правозахисникам та адвокатам, релігійним лідерам, які намагаються захищати права викрадених українців в РФ: “Без вашої роботи нам було б набагато важче. Ми всі зараз ризикуємо. У нас йде війна. Ви ризикуєте своєю свободою”.

Нагадаємо, раніше у форматі Solidarity Talks обговорювалося питання допомоги українським біженцям. Зокрема, йшлося про те, що поширення важливої, і, головне, практичної інформації для людей, що виїхали до інших країн у воєнний час, критично важливе.

Назад
Попередня Наступна
buttons