30.09.2022

Мета окупаційної влади РФ – зруйнувати потенціал опору українців, – правозахисники

Головною метою політики російської окупаційної влади на захоплених територіях України є руйнування потенціалу опору українців. Це чи не єдине пояснення масових затримань, фактично, викрадення, цивільних українців. Насамперед, тих, що займають активну життєву позицію. Йдеться про правозахисників, журналістів, активістів та представників органів місцевого самоврядування, релігійних діячів. Про це розповів експрет “Центру Громадянських Свобод” (ЦГС) Михайло Савва під час брифінгу “Масові викрадення цивільних українців російськими військовими”, організованого «Центром Громадянських Свобод” і Українським кризовим медіа-центром (УКМЦ).

“Вони (російські окупанти – ред.) ізолюють центри опору, затримуючи наших співгромадян”, – наголосив правозахисник. Михайло Савва повідомив, що наразі українським правозахисникам відомо про 24 місця насильницього утримання українців на території РФ і Криму. “Їх утримують в СІЗО, в’язницях, новоутворених ізоляторах, виправних колоніях, і навіть колоніях поселеннях. Ми також знаємо про один випадок утримання українських жінок у колонії-поселенні. Українців тримають окремо від інших ув’язнених, для українців призначається окрема охорона – військова поліція РФ, а не службовці пенітенціарної системи РФ. Українців спеціально занурюють в інформаційний вакуум, їх катують, над ними знущаються”, – розповів експерт ЦГС.

Він також зазначив, що російська влада, затримуючи українців за «протидію спеціальній військовій операції» допускає свідоме порушення ст.65 Женевської Конвенції про захист цивільного населення під час війни. Вона чітко визначає: «Положення про кримінальну відповідальність, які ухвалюються окупаційною державою можуть набирати чинності лише після того, як їх опубліковано та доведено до відома населення їхньою рідною мовою. Ці положення не повинні мати зворотної сили».

«Очевидно, що населення окупованої РФ території України не могло знати в умовах відсутності офіційної інформації від окупантів, які саме обмеження запроваджуються на цій території. Росія має негайно звільнити всіх невійськових українців без жодних умов», – наголошує правозахисник.

Своєю чергою, менеджерка проєктів ЦГС, Анна Попова наголосила на тому, що “Росія на окупованих територіях бореться, перш за все, з місцевими лідерами думок, з тими людьми, які демонструють проактивну громадянську позицію”. Під час брифінгу, вона презентувала інтерактивну Мапу насильницьких зникнень правозахисників, журналістів, активістів, представників органів місцевого самоврядування, релігіних діячів, створену ЦГС і партнерами з ініціативи “Трибунал для Путіна”.

“Станом на кінець вересня “Центром громадянських свобод” зафіксовані 146 випадків насильницького зникнення правозахисників, активістів, представників органів місцевого самоврядування, журналістів та релігійних діячів і висвітлені на унікальній інтерактивній мапі. Необхідно зазначити, що є випадки повторного утримання в полоні українців, які активно висловлюють свою проукраїнську позицію”, – зазначила Анна Попова.

“Загалом, ЦГС у своїй базі даних має 671 випадок насильницького зникнення українців, з них 253 особи вже звільнені, 11 людей загинули. Найбільша кількість насильницьких викрадень зафіксована правозахисниками у Херсонській області”, – додала менеджерка проєктів ЦГС.

Вона також розповіла, що правозахисники розробили спеціальну інструкцію для рідних українців, які стали заручниками окупантів. У ній покроково розповідається, що потрібно робити для пошуку зниклої особи.

За даними Олександра Кононенка, представника Уповноваженого з додержання прав людини в системі органів сектору безпеки й оборони на підставі звернень до Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, вже зафіксовані понад 9 тис. випадків зникнення цивільних осіб (зазначимо, що ЦГС фіксує саме насильницькі зникнення – ред.). З них за інформацією представника влади “2241 особа знайдена, 44 людей вдалося звільнити, загинули 97 осіб. Разом з тим, Міжнародний комітет Червоного Хреста зафіксував лише 170 випадків насильницького зникнення українців”.

Він також наголосив на тому, що російська сторона свідомо порушує третю і четверту статті Женевської конвенції, коли прирівнює цивільних громадян до військовополонених. РФ зараховує до них колишніх учасників АТО, правоохоронців, військовослужбовців, зокрема, й волонтерів, освітян і медиків.

Факти, наведені правозахисниками, підтвердив Сергій Горголь з села Козаровичі Вишгородського району Київської області. Чоловік на собі відчув всі елементи політики окупантів. Він на початку березня цього року потрапив у руки російських військових. Виражалося, це у тому, що з полоненими працював так званий “куратор з ФСБ”, який змушував людей писати розписки про те, що вони, громадяни України, не будуть “співпрацювати з ЗСУ”. “Прийшовши у супроводі автоматників, він погорожував нам тим, що ФСБ “зіллє їх (ці розписки – ред.) в Мережу, і ми потім будемо мати “проблеми з СБУ.”

ЦГС продовжує збирати факти насильничьких викрадень українців, їхнє перебування в полоні та звільнення, про які можна повідомити заповнивши анкету.

Назад
Попередня Наступна
buttons