21.07.2022

Інформація – критично важлива для захисту прав біженців у воєнний час, – правозахисники

Поширення важливої, і, головне, практичної інформації для людей, що виїхали до інших країн у воєнний час критично важливо. Про це йшлося, зокрема, під час чергової дискусії у форматі Solidarity Talks, яку організували Центр громадянських свобод та Міжнародна Гельсінська асоціація.

Головним питанням, яке було винесене на обговорення, стало питання «як захистити права біженців воєнного часу?»
«Наша основна можливість сьогодні впливати на ситуацію – поширювати практично важливу інформацію для людей, які змушені виїхати до інших країн», – так підсумував результати дискусії експерт ГО «Центр Громадянських Свобод» (ЦГС) Михайло Савва.

Варто зазначити, що під час онлайн-зустрічі правозахисники з України, Росії та інших країн шукали відповіді на виклики прав людини, які виникли чи загострилися внаслідок міграції з України та Росії після початку широкомасштабної агресії РФ проти України у лютому 2022 року.

Учасники дискусії сформулювали конкретні проблеми, які мають більшість біженців. Так, українці, які отримали тимчасовий притулок у країнах Європи, не можуть стати на консульський облік через величезні черги до консульських установ України. Серед росіян, які їдуть до Європи, багато економічних мігрантів, яких не зазнають переслідувань на батьківщині. У зв’язку з цим постає проблема верифікації переслідування чи загроз політично вмотивованого переслідування: як довести, що людині справді загрожує небезпека?

Додамо, за даними ООН, Україну змушені були залишити понад 4 мільйони людей. Українські біженці виїжджали до інших країн через явну загрозу їхнім життям в умовах війни.

З РФ виїхали кілька сотень тисяч людей. Причинами еміграції росіян була загроза безпеці та свободі, неможливість займатися професійною діяльністю, наприклад, для журналістів. Точну кількість мігрантів із російськими паспортами встановити складно. Одним із головних мотивів виїзду росіян стала загроза переслідувань з боку влади, зокрема, за протести проти війни та підтримку України.

Як українці, так і росіяни опинилися у різних країнах, головним чином у державах Європейського Союзу, Сполучених Штатах Америки та Грузії.

Така масова міграція у такі короткі терміни викликала низку проблем, від торгівлі людьми до дискримінації за критерієм громадянства.

Назад
Попередня Наступна
buttons