14.08.2020

Правозахисники та представники влади обговорили карантинні обмеження та права людини в Одесі

11 серпня в Одесі відбулося обговорення підсумків дослідження правозахисних організацій щодо стану захисту прав людини під час карантинних обмежень. У партнерстві з громадською організацією “Десяте квітня” ми зібрали представників органів влади та місцевого самоврядування, щоб разом підбити підсумки попередніх місяців.  Модерував обговорення 

 

Координаторка проектів Центру громадянських свобод Любов Галан зазначила, що ситуація з коронавірусом і правами людини це звичайно про дискусію, яка є актуальною не тільки для України, але й для будь-якої іншої країни. 

“Це те, де ми можемо ціною наших прав, ціною верховенства права,  захищати наше здоров’я. Нам потрібно зафіксувати чесні правила гри, які не підривають довіру до влади і які допоможуть боротися з реальною загрозою хвороби.”  

 

Серед запрошених спікерів – Олександр Остапенко, представник Уповноваженого Верховної ради з прав людини у Південних областях. Разом зі своїми колегами пан Остапенко здійснював моніторинг різних аспектів порушень, які актуалізувалися у період карантину. Серед них і ситуація у місцях несвободи, і доступ до правосуддя чи до інформації, які були значно ускладенені, на його думку. 

“Дана ситуація буде ще довго залишатися в такому ж самому стані. Я думаю, що і органи публічної влади, і громадське середовище, і самі люди повинні навчитися і прилаштуватися та реалізовувати свої права самостійно в таких умовах.» 

 

До коментування ситуації в установах виконання покарань долучився Олександр Храпицький, заступник начальника відділу соціально-виховної роботи та забезпечення прав засуджених Південного міжрегіонального управління Міністерства Юстиції. На його думку, ситуація на початку оголошення пандемії була дійсно складною, але зараз вона взята під контроль співробітниками. Тим не менше, нагадаємо, що за оцінками правозахисників ситуація у місцях несвободи є складною, не було проведено достатньої кількості тестувань. Нещодавно, разом з політв’язнями СРСР та вже сучасними звільненими політв’язнями РФ та з окупованих територій, правозахисні організації звернулися до Президента України із вимогою провести амністію.

 

Старша інспекторка з особливих доручень відділу уповноважених з контролю за дотриманням прав людини в поліцейській діяльності (з дислокацією в Одеській області) Управління дотримання прав людини Національної поліції України, Жанна Мішина, зазначила, що на сьогоднішній день, УДПЛ контролює всі випадки порушення прав осіб незалежно від карантинних заходів, але будь-яких проявів неповаги до прав людини відповідно до її процесуального статусу. Крім того, вона відзначила, що покращення правової рамки спростить роботу самим поліцейським, які на початку введення карантинних обмежень також були дезорієнтовані щодо того як з ними працювати безпосередньо на вулиці. 

 

Олена Азаркіна, заступниця директорки Центру соціальних служб Одеської міської ради, наголосила на тому, що під час карантину збільшилася кількість звернень щодо домашнього насилля та конфліктів, оскільки всі клієнти Центру, які проживають на малій житлоплощі не змогли подужати цю проблему. 

«Центр соціальних служб забезпечений захистами дезінфекції, у нас немає особливих інструкцій з цього приводу, але ми в рамках своїх повноважень надаючи послуги, ми діємо по всім інструкціям наших повноважень.» 

 

Представниця громадської організації “Десяте квітня”, Злата Швець, наголосила на актуальній для південних регіонів  та України загалом проблемі – браку комунікації з внутрішньо переміщеними особами та біженцями, питаннями яких опікується її організації. Також протягом цього періоду багато інформаційних матеріалів щодо ситуації з коронавірусом були підготовлені різними мовами саме їхньою організацією для іноземців, біженців, які перебувають в Україні. Нагадаємо, що “Десяте квітня” – є партнером Агенції ООН у справах біженців.

 

З усіма адресними рекомендаціями правозахисників можна ознайомитися за посиланням. Трансляція дискусії є доступною на сторінці Центру громадянських свобод.

 

Матеріал підготувала волонтерка Центру громадянських свобод Євгенія Міняйленко.

Назад
Попередня Наступна
buttons