24.04.2024

Невидимі у російській неволі. Олександра Романцова та Михайло Савва про звільнення цивільних під час Carpathian Sea Democracy Week

22 квітня у межах Carpathian Sea Democracy Week провели панельну дискусію: «Наслідки воєнних злочинів країни-агресорки проти цивільного населення окупованих територій: невидимі у російському полоні». Участь у заході взяла зокрема виконавча директорка Центру громадянських свобод Олександра Романцова та експерт організації Михайло Савва.

Правозахисна Група «СIЧ», Центр громадянських свобод та Federazione Italiana Diritti Umani обговорили масштаб та наслідки воєнного злочину, який Росія усіма силами намагається приховати. До панельної дискусії приєдналися президент Federazione Italiana Diritti Umani Антоніо Станго та представник Уповноваженого ВРУ з прав людини у Львівській області Тарас Подвірний.

На сьогодні точно невідомо, скількох цивільних утримує країна-агресор, однак говоримо про тисячі людей. Доступ адвокатів до затриманих осіб здебільшого відсутній, як і доступ міжнародних організацій. До того ж досі немає механізму звільнення цивільних громадян України. Центр громадянських свобод запропонував стратегію щодо цього.

«Головним методом звільнення цивільних має стати виконання Конвенції проти катувань та інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність, видів поводження і покарання. Діяльність у рамках цього напряму передбачає звільнення цивільних українців або внаслідок дипломатичного тиску на РФ, або внаслідок рішення міжнародного судового органу», — зазначає Олександра Романцова.

«Нам ніхто не може гарантувати рішення Міжнародного суду ООН щодо звільнення цивільних. Але звернення України до цього суду є важливим елементом тиску на РФ із метою звільнення цих людей», – доповнює Михайло Савва.

Організатори панелі написали відкрите звернення до Держав-членів Ради Європи, у якому закликали до більш активних дій на підтримку українських цивільних, які незаконно позбавлені волі країною-агресоркою. Підписати його можна за покликанням.

Назад
Попередня Наступна
buttons