08.04.2024

«Україна значно ближча до країн, які проходять процес трансформації, побудови інституцій демократичного суспільства і борються проти зазіхань різних форм автократії». Олександра Романцова про важливі події, що відвідала в ПАР

У березні виконавча директорка Центру громадянських свобод Олександра Романцова вирушила у Південну Африку та відвідала низку важливих подій. Серед них — великий саміт жінок Африки, який проводився під егідою Forbes Africa 8 березня, та семінари у чотирьох містах з представниками університетських спільнот і Інституту вивчення безпеки щодо дітей.

Саміт жінок Африки

У День захисту і рівних прав жінок, 8 березня, відбувся саміт жінок всієї Африки — щоб підсвітити роль миротвориць і державотвориць у створенні нового світового порядку. Адже у країнах, що охоплені конфліктами та війнами, вони роблять значний внесок у міжнародний мир і безпеку. Ця тема актуальна для Афганістану, України, Судану та ДРК тощо. У сесії брали участь перші леді, лідерки глобальних організацій і навіть воєнні кореспондентки.

Цілий день жінки розмірковували щодо ситуації з їхніми правами та присутністю, участю в ухваленні рішень в абсолютно різних сферах: суспільній, спортивній, політичній, навіть в сфері управління кораблем. Багато історій показали, що виклики, з якими зустрічаються жінки в Африці, досить близькі до тих, що мають жінки в Україні протягом десяти останніх років. Є традиційні проблеми щодо ухвалення рішень, керівних позицій, рівної зарплатні, можливості відкриття бізнесу, зросту у сферах, які стереотипно вважаються чоловічими.

«Мій виступ був щодо жінок в кризових ситуаціях. Я розповідала про нашу роль в протистоянні агресії зараз. Про те, як жінки добивалися рівноправних можливостей в армії, зараз представляють політику та дипломатію, відкривають бізнеси протягом війни, допомагають забезпечувати логістику в армії, служать на фронті або в структурах армії тощо. І насправді викликала досить багато зацікавленості та підтримки від тих африканських жінок, які зібралися на цьому насправді величезному саміті. Це нова аудиторія, яка відчуває себе вразливою, і тому значно більше готова на співчуття та на розуміння ситуації того, що відбувається в Україні», — ділиться Олександра Романцова.

Для Центру громадянських свобод велика честь відвідати цей саміт і продемонструвати солідарну позицію жінок усього світу — в тому числі жінок з України з жінками в Африці. Для організації важливо виступати для аудиторії, через яку можна отримати підтримку суспільств африканських країн, які все ж мають вплив на позицію урядів цих країн, наприклад, в ООН.

Семінари щодо регіональної безпеки, атомної енергетики та повернення викрадених дітей

Асоціація українців Південної Африки — місцева ініціатива, яка поєднує близько п’яти тисяч людей, які допомагають і підтримують Україну. Більшість з них – це українці та їхні сім’ї. Керівниці цієї асоціації, українка та дослідниця Дзвінка Качур, започаткувала проєкт, в межах якого запропонувала дослідникам з українських і африканських університетів спробувати сформулювати спільну позицію щодо трьох питань. Вони включені в мирний план президента Зеленського і так само були підтримані президентом Південної Африки Сирілом Рамафосою.

Перше — це безпека регіональна, друге — безпека атомної енергетики, третє — це повернення дітей, викрадених російською армією з території України та переміщених на територію РФ. Олександра Романцова побувала на чотирьох семінарах з 10 по 15 березня в різних містах – Кейптаун, Йоганнесбург, Стілінбош і Преторія. Там разом з представниками університетських спільнот і Інституту вивчення безпеки обговорила можливості співпраці між Південною Африкою та африканськими країнами й Україною в межах цих трьох аспектів.

«В питаннях щодо дітей треба було починати з базового рівня. Показувати, де окуповані території, як російські війська вивозять дітей, як держава і навчальна структура РФ вдолблюють в голови дітей ідеєю, що українська ідентичність фейкова і в них має сформуватися російська. Багато нюансів, які ми розповідали, допомогли пояснити ситуацію у Південній Африці, де права людини — це загальна визнана цінність особливо після падіння апартеїду.

І саме демонстрація системного порушення прав людини з боку РФ, вони мають відгук і є бажання допомагати нам. Особливо в тих структурах, де африканські організації значно більш досвідчені, ніж українські, які завжди концентрувалися на Раді Європи та ОБСЄ більше, ніж на ООН. А от африканські організації мають більше досвіду в структурах ООН.

Мені дуже сподобалася відважність та самовіддача українців Південної Африки. Особливо конкретної українки Дзвінки Качур, яка з 2017 року шукала кожного і кожну з наших в Південній Африці, об’єднувала їх, відкрила українську школу тощо. Навіть якщо вас так небагато — 5 000 людей на 62 мільйони, — ви все одно можете бути важливим голосом, який представляє свою рідну країну. Це надихає», — пояснює Олександра.

Співпраця України та країн ПАР

Як зазначає Олександра, результати поїздки в ПАР високі. Завдяки присутності та виступу на саміті, не тільки Центр громадянських свобод, а і всі українські жінки стали більш видимими. Головна редакторка місцевого Forbes просила Олександру дати додаткове інтерв’ю та зазначити — що саме українські жінки хотіли б почути від африканських.

Щодо семінарів, які відбувалися в університетах, то основний результат — це планування спільних дій в структурах і продовження цього проєкту, що може зіграти на видимість України і її значення. Не тільки як держави, яка десь біля РФ, а як потужного голосу. В результаті мають створити три документи, які подадуть в Африканський Союз і можуть подати в різні інституції ООН.

Україна значно ближча до країн, які проходять зараз процес трансформації, побудови інституцій демократичного суспільства і в тому числі борються проти зазіхань різних форм автократії — як внутрішньої, так і зовнішньої. Це такі молоді країн як ПАР, Латинська Америка, Азія. Іноді нашим партнерам з Заходу важко зрозуміти ситуацію, в які ти не можеш бути певним в якісній роботі всіх інституцій, чи в тому, що інституції побудовані та відповідають всім потребам сучасного українського суспільства. А от африканським країнам та тим, які були жертвами колонізації, великих воєн, експлуатації, значно простіше розуміти стан, в якому зараз знаходиться Україна. І співчувати несправедливості, яка відбувається.

«Між Україною та країнами Африки може бути успішне партнерство в підтримці одне одного, в побудові економічних зв’язків, а також поваги до прав людини та країн, незалежно від рівня їх внеску у світову економіку чи, наприклад, наявність у них якогось виду озброєння. Значно важливіше мати різноманітні контакти та підтримувати одне одного в процесах як демократичної побудови, так і становлення інституцій з повагою до суспільних потреб», — підкреслює Олександра Романцова.

Назад
Попередня Наступна
buttons