27.06.2024

«Ми повинні надати пріоритет справедливості». Олександра Матвійчук на засіданні Міжпарламентської ради Україна-НАТО (UNIC)

Напередодні ювілейного Саміту НАТО у Вашингтоні, де Альянс відзначатиме 75-річчя, Міжпарламентська Рада Україна-НАТО (UNIC) провела чергове засідання 25 червня в Києві. У залі Верховної Ради України зустрілись представники уряду, Парламентської Асамблеї (ПА НАТО), Генеральної прокуратури України та громадянського суспільства. Зокрема у засіданні взяла участь голова Центру громадянських свобод Олександра Матвійчук.

Міжпарламентська рада Україна-НАТО була створена в 1998 році задля забезпечення більшої прозорості при виконанні Хартії Україна. Звертаючись до її членів, президент ПА НАТО, член Комітету з питань економіки та безпеки Міхал Рох Щерба зазначив — у рік, коли НАТО святкує своє 75-річчя, Альянсу потрібні дії. А саме допомога Україні в демократичних процесах та для того, щоб досягти повного членства.

«І ви прагнете, і ми хочемо, щоб ваш голос був присутній у наших дискусіях як на Парламентській Асамблеї НАТО, так і в Європейському парламенті», — наголосив він.

Співголова Міжпарламентської ради Україна-НАТО (UNIC), член Комітету ПА НАТО з політичних питань Аудронюс Ажубаліс зі свого боку відзначив, що сьогодні «підтримка союзників України, включно з політичною, фінансовою та військовою допомогою, є більш нагальною, ніж навіть раніше». Він виділив ключові пріоритети на цьому шляху: терміново надати військову допомогу з акцентом на національну систему оборони, надати далекобійні засоби для досягнення законних цілей на всій російській території. Окрім того, він зауважив, що російські заморожені активи повинні використовуватися для фінансової допомоги Україні.

Перший заступник Генерального прокурора України Олексій Хоменко повідомив, що слідчі органи Генеральної прокуратури зараз здійснюють процесуальне керівництво у понад 130 тисячах воєнних злочинів. Така кількість злочинів почала стрімко зростати з початку повномасштабного вторгнення, але російська агресія триває з 2014 року.

«Якщо взяти порушення норм міжнародного права, то немає складу злочину, який не вчиняли б росіяни на нашій території — від масових вбивств населення до знищення цивільних будівель і викрадення майна громадян», — додав Олексій.

Голова Центру громадянських свобод Олександра Матвійчук звернула увагу присутніх на те, що в межах ініціативи «Трибунал для Путіна» вже задокументовано понад 75 тисяч російських воєнних злочинів. Олександра також наголосила на проблеми у законодавчому полі, зазначивши, що громадянське суспільство та українська влада разом із міжнародними партнерами мають розвивати всебічну та складну справедливість.

«Для досягнення цієї амбітної мети та надання шансу на справедливість для всіх людей, які постраждали від російського гніту, ми повинні надати пріоритет справедливості. Саме тоді, коли ми розпочнемо реальний розвиток на національному та міжнародному рівні для підвищення соціальної спільноти, це забезпечить сумніви, принаймні в частині Росії, що, мабуть, цього разу вони не уникнуть покарання», — додала Олександра.

Учасники й учасниці засідання також провели дискусію щодо прогресу реформ в Україні на шляху до членства в НАТО та обговорили інші теми.

Назад
Попередня Наступна
buttons