20.05.2023

Ми маємо повернути віру в те, що закон працює і правосуддя є можливим, – Олександра Матвійчук на Копенгагенському саміті демократії

З 15 по 16 травня відбувся шостий Копенгагенський саміт демократії. Цьогоріч головною темою саміту була російсько-українська війна та дії, необхідні для перемоги України. На саміті виступали, зокрема Президент України Володимир Зеленський, у минулому генсек НАТО та прем’єр-міністр Данії Андерс Фог Расмуссенс, чинний генеральний секретар Північноатлантичного альянсу Йенс Столтенберг та низка інших іноземних та українських політичних та громадських діячів.

У своєму виступі очільниця Центру громадянських свобод Олександра Матвійчук наголосила на необхідності притягнути російських воєнних злочинців до відповідальності. «Росія використовує воєнні злочини як метод ведення війни», – акцентувала Олександра Матвійчук.

Також правозахисниця зазначила, що нині сучасні технології дозволяють фіксувати воєнні злочини та знаходити злочинців і додала, що, на жаль, міжнародна система правосуддя розвивається не так швидко, як технології. І тому важливою є роль громадянського суспільства. «Ми маємо повернути віру в те, що закон працює і правосуддя є можливим, навіть якщо воно відкладене в часі. Ми маємо забезпечити справедливість усім жертвам війни, не залежно від того, ким вони є і чи цікавляться їхніми справами журналісти чи міжнародні організації», – резюмувала Олександра Матвійчук.

Це був шостий щорічний Копенгагенський саміт демократії організований Фондом Альянсу демократій – організації, заснованій Фогом Расмуссеним у 2017 році. Учасники змогли висунути нові ідеї для протидії авторитаризму, відстоювати борців за свободу та забезпечити зміцнення технологій нашими демократіями.

Назад
Попередня Наступна
buttons