24.05.2023

Україна має бути в НАТО. Вона довела на полі бою, що буде потужним контрибутором у безпеку Альянсу, – Олександра Матвійчук під час виступу у Парламентській асамблеї НАТО

З 19 по 22 травня 2023 року у Люксембурзі відбулася Весняна сесія Парламентської асамблеї НАТО. Участь у ній взяли 31 країна-член НАТО, а також близько 100 представників з майже 25 країн-партнерів. Серед них, зокрема, й представники української влади та громадянського суспільства. Учасники заслухали низку запрошених спікерів та спікерок, серед них – очільниця Центру громадянських свобод Олександра Матвійчук.

Правозахисниця розповіла, що створена українськими громадськими організаціями ініціатива «Трибуна для Путіна» задокументувала вже майже 40 тисяч воєнних злочинів від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну і наголосила, що воєнні злочини Росії треба не тільки документувати, а зупиняти.

«Росія використовує воєнні злочини як метод ведення війни. Росія намагається зломити опір людей і окупувати країну, завдаючи величезного болю цивільному населенню», – каже Олександра Матвійчук. І додає, що доки Україна залишається вразливою, то уся система євроатлантичної безпеки лишається вразливою.

«Україна має бути в НАТО. Україна поділяє цінності свободи і демократії та готова їх захищати. Україна буде не просто бенефіціаром, а потужним контрибутором у безпеку Альянсу. Це не обіцянки, це факт, який доведений на полі бою», – резюмувала очільниця Центру громадянських свобод. Також правозахисниця закликала парламентарів швидко «забезпечити Україну сучасною зброєю, тому що поки що закон не працює».

Нагадаємо, Асамблея одностайно визнала злочини Росії проти України геноцидом та закликала уряди країн підтвердити для України «законне місце в НАТО» та «узгодити наступні важливі кроки на шляху до членства» на саміті у Вільнюсі, який відбудеться з 11 по 12 липня 2023 року.

Назад
Попередня Наступна
buttons