17.10.2023

Ми показуємо, що громадський контроль — це не так страшно, як хтось собі уявляє, — координаторка ОЗОНу Іванна Мальчевська на Всеукраїнському форумі «Волонтери, бізнес, держава: сила синергії»

16 жовтня у Києві відбувся Всеукраїнський форум «Волонтери, бізнес, держава: сила синергії», в якому брали участь волонтери, представники громадських або благодійних організацій, бізнесів, місцевого самоврядування чи органів державної влади. З промовою на події виступила також координаторка моніторингової групи ОЗОН Іванна Мальчевська, а модераторкою форуму стала виконавча директорка Центру громадянських свобод Олександра Романцова.

В ході заходу прагнули виявити законодавчі та практичні проблеми, що перешкоджають повноцінній співпраці, обмінятися досвідом та думками щодо усунення перешкод спільній діяльності. А також познайомити учасників одне з одним для створення дієвих колаборацій, щоб подолати виклики нашого часу. Координаторка моніторингової групи ОЗОН Іванна Мальчевська під час промови розповіла зокрема про те, як працює волонтерська спільнота та чому необхідність у ній з’явилася.

«Розкажу про трохи іншу форму волонтерства, яка полягає в громадському контролі влади. Я досі вважаю її існування дивом, тому що вона могла припинитися ще в перший день повномасштабної війни, але досі є і працює. Щобільше, нам вдалося знайти тих стейкхолдерів, кому цікаво те, що ми будемо контролювати владу. 

Ми зараз займаємося національним моніторингом укриттів. Перевіряємо, чи вони доступні, чи якісні і чи в принципі влада їх готує до осінньо-зимового періоду та до періоду можливих сильних обстрілів. Тобто чи забезпечує якісно цивільний захист населення. Коли ми стартували цю кампанію, до нас ніхто не приходив з пропозиціями партнерства. Навіть в медіа було важко розказати про моніторинг і про важливість такого контролю. Але ми пробилися через радіо і після кількох ефірів, в яких ми постійно говорили про одне затоплене укриття на Куренівці, до нас зателефонував департамент муніципальної безпеки КМДА. Так ми знайшли людину, якій було не все одно і яка погодилася робити конкретні дії. Нам вдалося відкачати воду з затопленого укриття, наразі там планується ремонт.

Зараз ситуація інша, після київської трагедії, коли, на жаль, загинули люди біля зачиненого укриття. Але ми намагаємося системно працювати в інших містах і показувати, що громадський контроль — це не так страшно, як ви собі уявляєте. Бо з контексту, у нас зараз є постанова 303 Кабінету міністрів України, яка на період воєнного стану призупинила будь-які заходи державних перевірок і державного контролю. Відповідно, держава не здійснює перевірок укриттів і не розуміє масштаби проблеми. А ми, як велика спільнота волонтерів вже у п’яти містах, допомагаємо їм це робити», — зазначає Іванна.

Назад
Попередня Наступна
buttons