16.10.2023

«Іран вдало зірвав гіпотетичну угоду між Ізраїлем та Саудівською Аравією», – В’ячеслав Ліхачов в ефірі Громадського радіо

Експерт Центру громадянських свобод В’ячеслав Ліхачов завітав в ефір Громадського радіо зазначив, що Іран вдало зірвав гіпотетичну угоду з Ізраїлем та Саудівською Аравією.

«Підсумувати події останнього тижня можна твердженням, що ісламська республіка Іран вдало зірвала гіпотетичну угоду з Ізраїлем та Саудівською Аравією. Безумовно напад такого масштабу готувався не один тиждень та місяць. ХАМАС мав власну мету підсилити свою легітимність та популярність серед радикально налаштованих палестинців не тільки у Секторі Гази.

ХАМАС мав на меті повторення успіху кількарічної давнини, коли на одного ізраїльського заручника було обміняно понад тисячі палестинських терористів, які утримувалися в ізраїльських тюрмах. Метою нападів було захоплення заручників з подальшими перемовинами та виторгом певних преференцій для ХАМАСу. Але нарад був масштабнішим, ніж треба для цієї мети. Він змінив геополітично конфігурацію в усьому регіоні, тому, мені здається, він відбувся саме зараз не в останню чергу (а може і в першу) для того, щоб дестабілізувати ситуацію в регіоні та зробити неможливою гіпотетичну угоду між Ізраїлем і Саудівською Аравією, в якій Іран був зовсім незацікавлений.

Угода між Ізраїлем і Саудівською Аравією, це насправді угода між Саудівською Аравією та Сполученими штатами. Йдеться про посилення у військовій силі, тобто в постачанні великої кількості сучасного озброєння, а також допомогу в розбудові власної ядерної програми. Це все, чого Іран як конкурент і суперник Саудівської Аравії на регіональному рівні не може допустити», – пояснює Ліхачов.

Фото: телеканал «Дом»

Назад
Попередня Наступна
buttons