18.02.2022

Громадянське суспільство не панікує, а готується до можливої ескалації з боку РФ – Олександра Романцова

Українська громадськість та громадські організації готові до можливої чергової ескалації насильства з боку РФ на Донбасі, паніки немає.

Про це під час онлайн-брифінгу для представників німецького уряду, міністерств, фракцій бундестагу та німецьких членів Європейського парламенту повідомила виконавчий директор Центру Громадянських Свобод Олександра Романцова.

«Звичайно для Києва це не настільки звична ситуація як для регіонів, які знаходяться ближче до наших окупованих територій, але водночас є певна звичка з існуванням загрози з боку Російської Федерації. Тому багато хто не піддається паніці, а готується до різних варіантів та сценаріїв», – зазначила вона.

За її словами, зараз для громадських організацій України – це час розробки планів безпеки.

«Більшість правозахисних організацій планують свої дії щодо переформатування роботи у разі військової прямої або гібридної загрози (тобто напруженості без військової інтервенції)», – наголосила Олександра Романцова.

Також вона акцентувала увагу на тому, що міжнародні партнери українських громадських організацій вже достатньо скоординовані того, щоб надати реальну допомогу українським НУО.

Крім того, за інформацією Олександри Романцової, на сьогодні в Україні всі великі бізнеси, навчальні заклади та організації проходять спеціальне навчання з надання долікарської медичної допомоги, оновлюють комплектацію сховищ.

Особливу увагу виконавчий директор ЦГС звернула на роботу системи правосуддя в Україні. Зокрема, вона наголосила на тому, що в офісі Генеральної прокуратури активно готуються, як і в інших структурах правосуддя, щоб не повторилося помилок 2014 року.

«Щодо політичних структур, то тут немає жодних груп, які централізовано очолили б інформаційні “панічні атаки” – і це добре. Їхній основний меседж – “не панікуємо, готуємося до різних варіантів”. І це достатньо цікаво впливає на курс гривні. Більшість передбачала, що буде девальвація гривні через панічну покупку валюти населенням, проте цього поки що не сталося», – додала Олександра Романцова, коментуючи суспільно-політичну та економічну ситуацію в Україні загалом.

Назад
Попередня Наступна
buttons