15.10.2022

Головна претензія окупантів до викрадених в Україні цивільних – те, що вони українці, – Вікторія Андруша

Окупанти, які масово викрадають українців на захоплених під час агресії РФ проти України територіях, мають до наших громадян лише одну претензію – те, що вони, власне, українці. Про це під час спеціальної пресконференції, яку організував “Центр Громадянських Свобод” (ЦГС), розповіла вчителька математики з Броварського району Київської області Вікторія Андруша, яка перебувала у полоні росіян понад пів року.

“Ми маємо розповісти всьому світу про те, в яких умовах перебувають українські цивільні й військові. Влада РФ не розділяє викрадених українців на цивільних і на військовополених – всіх утримують разом. Головна претензія, яку до нас висловлювали росіяни: ти з України!”, – свідчить колишня бранка СІЗО у Курську. Туди Вікторія потрапила після того, як її з дому викрали російські військові.

Вона також розповіла про те, що в місцях позбавлення волі в РФ над затриманими українцями постійно знущаються. Одним з елементів такого знущання було те, що їх змушували постійно співати гімн РФ й інші російські пісні. “Я впевнена, що у них є спеціальна методичка зі списком таких пісень”, – додала Вікторія.

Колишня ув’язнена також розповіла, що українці не отримують жодної інформації. Вони постійно перебувають під різного роду психологічним і фізичним тиском. “На будь-які скарги відповіддю було побиттям, особливо чоловіків … під час так званої “прийомки” всіх українців обзивали “бендерівцями” та “націоналістами”. Працівники СІЗО підслуховували розмови ув’язнених у камерах. Потім постійно тиснули, змушували зізнаватися у тому про що говорять між собою ув’язнені. В якості покарання до українських дівчат застосовувалося гоління голови наголо”, – зазначила звільнена вчителька.

Відповідаючи на питання журналіста Вікторія розповіла, що апогеєм цинізму та безглудості її утримання в СІЗО стало те, що її “кримінальна справа”, за якою її затримали і мали би “судити в РФ”, була порушена за статтею “Шпигунство”. “На початку травня мені повідомили, що розгляд моєї “справи” довів мою невинуватість і скоро мене звільнять… Але звільнили мене у вересні, як ви знаєте”, – розповіла Вікторія.

Наталія Ящук, координаторка національних проєктів ЦГС, своєю чергою розповіла, станом на сьогодні ЦГС зафіксував 686 кейсів незаконного утримання цивільних осіб. З них 11 осіб були вбиті, 265 звільнені, 410 все ще перебувають у полоні або місце їхнє перебування невстановлене. Ймовірне місце перебування відомо лише у 101 випадку.

“З моменту деокупації Київської області команда ЦГС направила шалені ресурси на документування воєнних злочинів. Щоб зафіксувати і показати світу той величезний обсяг зочинів, які вчинила російська армія на території України. Зокрема, особисто фіксували випадки насильницьких зникнень. Також у нас працює команда волонтерів, які фіксують такі випадки і на тимчасово окупованих територіях, через звернення рідних”, – зазначила Наталія Ящук.

Олександра Романцова, виконавча директорка ЦГС, зазначила – помилковою є думка, що немає можливості впливу на Росію в питанні цивільних заручників з України.

“Ми можемо впливати на РФ. Звичайні люди мають надзвичайні можливості. Свого часу наші кампанії #SaveOlegSentsov, #PrisonersVoice стали відомими на весь світ завдяки людям, які виходили на вулиці міст у своїх країнах і підтримували нас. Всі, кому не байдужа доля світу мають дати зрозуміти політикам своїх країн, що дії Росії в Україні незаконні та небезпечні для демократії. Щоб зупинити їх, потрібна підтримка самозахисту українців та міжнародний механізм правосуддя, якого чекають тисячі жертв воєнних злочинів”, – наголосила правозахисниця.

Михайло Савва – постійний експерт ЦГС, розповідаючи про масштабну проблему викрадення російськими військовими цивільних українців наголосив на тому, що Росія має звільнити всіх затриманих цивільних без жодних умов.

Дії РФ щодо українських цивільних осіб є прямим порушенням п. 3 ст.75 Першого додаткового протоколу від 8 червня 1977 року до Женевських конвенцій щодо захисту жертв війни. Згідно з нею держава агресор має звільнити всіх затриманих цивільних осіб після того, як зникає військова необхідність, яка викликала їх затримання. Отже, Росія має без жодних умов звільнити всіх затриманих українців зі вже звільнених областей: Київської, Чернігівської, Сумської, Харківської, а також більшості громад інших областей”, – наголосив правозахисник.

Михайло Савва також розповів про те, що зараз відомі 26 місць, де утримуються цивільні полонені. “Їх насправді більше, ми знаємо не всі місця… Перше завдання – люди мають вижити до звільнення. В усіх таких місцях системні порушення, над людьми знущаються … фіксуються численні фактори тортут вже в Росії. А це вже порушення не лише МГП, а й міжнародного кримінального права”, – додав експерт ЦГС.

Назад
Попередня Наступна
buttons