16.10.2022

Росія воює з кримськими татарами через їхнє прагнення до свободи, – Олександра Романцова

Російська влада крім війни з Україною вже вісім років веде своєрідну «малу війну» проти кримських татар на окупованому в 2014 році півострові. Про це виконавча директора «Центру Громадянських Свобод» (ЦГС) Олександра Романцова розповіла під час сайдівенту «В’язні Путіна та Лукашенка: політичні в’язні в Росії, Білорусі та регіоні ОБСЄ», що відбувся на полях Варшавської конференції з питань людського виміру (Warsaw Human Dimension Conference).

«Крим, це місце, де у 2014 році розпочалася війна проти України. Відтоді російська влада, фактично, розв’язала «малу війну» проти кримських татар», – зазначила вона.

За словами правозахисниці, Росія, протягом багатьох років застосовує практику політичних переслідувань в тимчасово окупованому Криму.

«Лише наразі у нас є інформація про 159 осіб, які зазнали політичних переслідувань російською владою з моменту окупації півострову. Більшість із них це корінні кримські татари, які жили в Криму завжди», – наголосила Олександра Романцова. Вона також нагадала присутнім, що лише Сталін свого часу вирішив, що цих людей потрібно вивезти з рідних місць і привезти в Центральну Азію, де вони і прожили пів століття.

Олександра Романцова також нагадала, що наприкінці ХХ століття татари повернулися додому. Тому вони сильні, «у них сильна самоорганізація і саме тому вони вірять в інститут демократії. У татар є власні форми парламенту та уряду – Курултай і Меджліс. Російська Федерація насамперед не любить саме ці організації самоврядування кримських татар».

«Протягом попередніх восьми років окупації Криму можна говорити про різного роду політичне переслідування кримських татар. Російська влада не просто арештовує безневинних людей, повна проводить послідовну політику дискримінації цілого народу. Влада РФ яскраво демонструє, що просто не хоче бачити в Криму 250 тис. людей, які є корінним населенням півострову. Кримських татар навіть не виділяють в окрему етнічну спільноту за російською класифікацією», – продовжила виконавча директорка ЦГС.

Правозахисниця наголосила також, що після початку широкомасштабної агресії 24 лютого політика російської влади не змінилася. «Зараз, до прикладу, під час нової хвилі мобілізації, місцева окупаційна влада вручила 1500 повісток саме кримським татарам. Це найбільша пропорція серед всіх етнічних груп, ще одна спроба фізично зменшити присутність їх у Криму», – зазначила вона.

Олександра Романцова наголосила на тому, що кримські татари з сильною традицією демократії всі вісім років змогли протистояти російській агресії, попри те, що Меджліс переслідується як терористична організація. «За цей час в Криму були знищені п’ять населених пунктів компактного проживання кримських татар – без дому лишилися 15 тис. осіб лишилися без дому», – додала правозахисниця.

«Вся територія України має бути звільнена, Кримський півострів – частина України. Ми маємо звільнити Крим, який Російська Федерація перетворила на тюрму для кримських татар. РФ завжди хоче знищити цінності демократії на всіх територіях, які контролює. Тому загроза кримським татарам – це також і загроза демократичним цінностям. Країни-члени ОБСЄ мають бути проактивними, запропонувати створити механізм, який забезпечить справедливість для таких людей, підтримку для них. Одним з таких механізмів може стати спеціальний трибунал проти російської агресії, який має судити РФ не лише за воєнні злочини, злочини проти людства, але і злочини агресії проти України», – підсумувала Олександра Романцова.

Раніше ми повідомляли, що в межах Варшавської конференції з людського виміру, що тривала з 26 вересня по 7 жовтня 2022 делегація українських правозахисників, юристів та журналістів розповіла дипломатам різних країн-членів ОБСЄ про проблеми викликані російською збройною агресією проти України.

Назад
Попередня Наступна
buttons